Nog steeds geen duidelijkheid over Chinese trawlers
06 Dec 2018, 14:27
foto
Chinese fabrieksboten met een enorme motorcapaciteit aangemeerd bij de steiger van Kuldipsingh NV.


De visserijsector volgt de bewegingen van de zes Chinese hektrawlers op de voet. Geconstateerd is dat de fabrieksschepen de Surinamerivier om de beurt binnengevaren vanuit de eerste lichtboei. Twee zijn aangemeerd bij de steiger van Kuldipsingh NV.

"De boten zijn binnengekomen en zijn ook gaan tanken. Wij hebben nog geen duidelijkheid gekregen over het inspectierapport dat opgemaakt moest worden," zegt een bezorgde ondernemer uit de sector aan Starnieuws. De minister heeft duidelijk gemaakt dat de boten getoetst zullen worden op de wettelijke voorschriften, maar tot nu toe is er geen duidelijkheid gekomen. Volgens de sector voldoen de boten niet aan de voorwaarden die gelden in Suriname.

De visserijsector heeft de minister een week de tijd gegeven om duidelijkheid te brengen. Vrijdag verstrijkt de deadline. Gevraagd is om de boten uit de Surinaamse wateren te verwijderen. Het is niet duidelijk wie toestemming heeft gegeven aan de boten om binnen te varen.

De sector is bang dat Surinaamse bedrijven over de kop zullen gaan als vergunning wordt verleend om te vissen met deze trawlers die zeer funest zijn voor de vispopulatie. Zelfs al zouden de boten vergunning krijgen voor een andere type visserij, op meer dan 70 meter diepte, dan nog is het niet acceptabel voor de sector. Het is niet mogelijk om goede controle uit te voeren. Ook het aantal visvergunningen dat uitgegeven is, is al teveel om de visbestanden van Suriname te beschermen. Door overbevissing zal de sector niet in staat zijn het hoofd boven water te houden.