Nationaal Archief realiseert groot deel beleidsdoelen
30 Nov 2018, 02:47
foto
Tanya Sitaram is, hoofd van de afdeling Publieksdiensten van het Nationaal Archief Suriname.


Het Nationaal Archief Suriname (NAS) is ondanks de uitdagingen op financieel gebied in staat geweest een groot deel van zijn beleidsdoelen te realiseren. Dankzij een grote mate van creativiteit en de volledige inzet van het totale NAS-team onder leiding van Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad, is het gelukt om mooie projecten uit te voeren. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) is dan ook dik tevreden met de behaalde resultaten.

De bewindsman noemt als één van de hoogtepunten van dit jaar, de overbrenging van 800 meter aan Surinaamse archieven uit de koloniale periode. “Deze archieven zijn naar Suriname overgebracht, waarbij wij onze eigen geschiedenis kunnen schrijven op basis van wat we met onze eigen ogen kunnen waarnemen, hoe we door onze eigen bril naar zaken kunnen kijken. Het is voer voor onze eigen studenten op de universiteit om goed onderzoek te kunnen doen en de geschiedenis niet alleen vanuit de Europese kant te bekijken. Dat is in lijn met het dekolonisatieproces waarin we ons nu bevinden”, zegt Noersalim.

Markant noemt de minister ook de digitalisering en het online plaatsen van de database van de Slavenregisters in samenwerking met de Radboud Universiteit in Nederland en studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Het samenwerkingsverband met verschillende archiefinstellingen, waaronder die van India, Indonesië en Nederland kunnen volgens de bewindsman ook als een mijlpaal worden beschouwd. Daartoe behoort ook een compleet nieuw scanapparaat, gefinancierd door een internationale partner. “Als we het moeten vergelijken met auto’s, dan is dit scanapparaat de Mercedes onder de scanapparaten. Dat heeft de nodige resultaten met zich meegebracht”, stelt Noersalim.

Hij deelt mee dat in de afgelopen periode een groot aantal personen de DIV-I opleiding ook met goed gevolg heeft afgesloten. Thans zijn de voorbereidingen voor de DIV-II opleiding in volle gang en naar verwachting zal die over niet al te lange tijd van start kunnen gaan. Bovendien loopt thans het project ‘Selectielijsten’, dat moet zorgen voor standaardisering van het archiefwezen op overheidsafdelingen. Op enkele ministeries is men reeds begonnen met het digitaliseren van processen en het kopen van software. De afdeling DIV kan worden beschouwd als de slagader van een organisatie, die loopt door alle onderdelen van die organisatie.

Bij het NAS wordt ook aan de interne organisatie aandacht besteed. Personeelsleden worden regelmatig in de gelegenheid gesteld om trainingen te volgen die betrekking hebben op de afdeling en het werk dat wordt verricht. Volgens Tanya Sitaram, hoofd Publieksdiensten van het NAS, worden zij in bepaalde gevallen ook on the job getraind. Sitaram vindt het positief dat doorgroeimogelijkheden voor het personeel worden gecreëerd. Dat draagt in belangrijke mate bij aan de goede werksfeer en de prettige onderlinge samenwerking. “Er zijn vaak overlegmomenten en we communiceren”, zegt Sitaram.

Inmiddels is het personeel van NAS ook bijgeschoold om papieren archieven zelfstandig te restaureren en gereed te maken voor digitalisering. Voorts is het Nationaal Archief Informatie Systeem in gebruik genomen, welke bezoekers toegang verschaft tot gedigitaliseerde informatie. “Ik zou nog meer zaken kunnen opnoemen, maar belangrijk is dat dit alles heeft geresulteerd in het niet hoeven aanspreken van onze eigen begroting. We weten dat we in een uitdagend tijdperk leven, het gaat om staatsfinanciën, en de samenwerkingsverbanden hebben geresulteerd in het niet hoeven aanspreken van onze eigen begroting. Dat betekent een stukje bezuiniging voor de Staat en dat pad gaan we voortzetten”, verzekert Noersalim, die eraan toevoegt op basis van de genoemde resultaten het volste vertrouwen te hebben in Tjien Fooh en haar team.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May