Somohardjo: In eenheid verkwistend beleid verdrijven
30 Nov 2018, 23:17
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo


“Willen we verandering brengen, dan moeten we niet verdeeld werken. Alleen eenheid zal in staat zijn een verandering te brengen. Alleen eenheid zal in staat zijn dit verkwistende beleid te verdrijven.” Dit is de boodschap die voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) geeft aan het Surinaamse volk aan de vooravond van de viering van 20 jaar PL.

Volgens de politicus is demonstreren alleen of zeggen a no mi, nog geen oplossing. “We moeten daadwerkelijk een eenheid vormen en ze bij de stembus wegstemmen. Dan komen we met een programma waar het volk bijzonder veel voordeel aan zal hebben. Ik denk aan veiligheid, ik denk aan onderwijs, ik denk aan gezondheidszorg. Dat is primair voor ons.”

De PL bestaat op 5 december precies twintig jaar, maar de partij viert haar ‘bigi yari’ op zaterdag 1 december. De voorbereidingen voor de festiviteiten zijn in volle gang en de kernen zijn bijzonder gemotiveerd, laat Somohardjo optekenen. “Wij hopen op goed weer, maar ongeacht het weer, onze ervaring is dat de mensen massaal gaan komen. We gaan op die dag de kinderen gedenken, omdat onze verjaardag samenvalt met kinderdag. Dankzij de seniore burgers zijn wij zover gekomen, dus die gaan we ook gedenken.”

In de scala aan activiteiten is ook een optocht met praalwagens opgenomen. Daarmee wil de partij duidelijk de eenheid in diversiteit laten zien. We hebben diverse culturen, we hebben diverse bevolkingsgroepen en we willen die eenheid en diversiteit laten zien, vandaar de optocht”, stelt de PL-voorzitter. In de omgeving van het ministerie van Openbare Werken wordt verzameld, om van daaruit richting het partijcentrum te Beekhuizen te gaan. De optocht vindt plaats onder begeleiding van de politie. “Het is geen lange optocht, omdat we het verkeer niet te lang willen ophouden. We willen geen hinder zijn voor de verkeersdeelnemers en vragen excuses voor eventueel ongerief. Maar met de begeleiding van de politie geloof ik dat alles vlot zal verlopen”, zegt Somohardjo.

Naast de optocht met praalwagens zullen er culturele shows en muzikale optredens zijn. Er zullen in de avond ook toespraken worden gehouden door vertegenwoordigers van bevriende partijen, maar vooral door leden van de partij die worden beschouwd als de opkomende zon. Somohardjo zegt al geruime tijd dat hij de ondergaande zon is en ruimte wil maken voor de opkomende zon, jongeren die de leiding van de partij op een gegeven moment zullen moeten overnemen.

Terugblikkend op 20 jaar is de PL-voorzitter er vast van overtuigd dat de partij haar verdiensten heeft gehad. “We hebben alles gedaan om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van dit land. We hebben zelfs in de gevangenis gezeten. We hebben geprobeerd de democratie te behouden en sommigen hebben dat zelfs met hun leven moeten betalen. We zijn toch blijven strijden. Nadat de democratie weer vertrapt werd in 1996, toen een kapitaalcoup plaatsvond, zijn we in 2000 toch in staat geweest de drie nullen weg te halen. We hebben de mensen die geen huisvesting hadden met het IDB low income shelter program in staat gesteld hun eigen huis te bouwen. We hebben met de introductie van de bigisma dey een stukje erkenning kunnen geven aan de seniore burgers. En toen tijdens de regering-Wijdenbosch het onderwijs verschrikkelijk werd verwaarloosd, hebben we dat weer opgepakt onder leiding van wijlen minister Walter Sandriman. Maar daarna heeft de NDP het weer verknald”, stelt Somohardjo.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May