Trump bekritiseert Brexit-deal van premier May
27 Nov 2018, 14:50
foto
Premier Theresa May heeft bevestigd dat de wetgevers op 11 december stemmen over de Brexit-deal. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag dat de Brexit-overeenkomst van de Britse premier Theresa May met de Europese Unie (EU) de handel tussen Washington en Londen kan bemoeilijken. Tegen verslaggevers zei hij dat de deal die May met Brussel is aangegaan "voor de EU" erg goed klinkt. "Ik denk dat we serieus moeten kijken, of het Verenigd Koninkrijk (VK) wel of niet mag handelen, omdat je op dit moment weet dat als je naar de deal kijkt, het misschien niet met ons kan handelen," zei hij. "Dat zou geen goede zaak zijn. Ik geloof niet dat ze het meenden, ik geloof niet dat de premier dat bedoelde en hopelijk kan ze daar iets aan doen," zei Trump.

Het kantoor van May heeft de verklaring verworpen en zei dat de overeenkomst het VK toestond om handelsovereenkomsten te ondertekenen met landen over de hele wereld, inclusief de VS. "We hebben al de basis gelegd voor een ambitieus akkoord met de VS via onze gezamenlijke werkgroepen, die tot nu toe vijf keer bijeengekomen zijn", zei een woordvoerder van het kantoor.

De unie keurde zondag met 27 leden de terugtrekkingsovereenkomst en de politieke verklaring over de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK goed. Er ligt nu een zeer turbulente periode voor de leden van het Britse parlement, omdat zij de komende weken zullen stemmen over de deal.

May heeft maandag een ongezouten oproep gedaan aan sceptische wetgevers om de deal te steunen: het is niet perfect, maar het is alles wat er is, en het alternatief is een sprong in het onbekende. In wezen drong ze er op aan bij het parlement: laten we het eens zijn en verdergaan, in het belang van de kiezers.

May bevestigde dat Britse wetgevers op 11 december, na enkele dagen van debat, zullen stemmen over het al dan niet goedkeuren of afkeuren van de overeenkomst. Een aantal wetgevers - van zowel de oppositie als de regerende conservatieve partij van May - hebben gezworen zich tegen het akkoord te verzetten.

Afwijzing zou Groot-Brittannië een paar weken voordat het op 29 maart de EU verlaat, in een politieke crisis en mogelijke financiële beroering kunnen onderdompelen. "Niemand weet wat er zal gebeuren als deze deal niet wordt goedgekeurd," zei May tegen het Lagerhuis. "Onze plicht als parlement in de komende weken is om deze deal in detail te bespreken, er met respect over te debatteren, te luisteren naar onze kiezers en te beslissen wat ons nationaal belang dient."

Vóór die tijd plant May een waanzinnige langlopende campagne van twee weken om zowel het publiek als de wetgevers ervan te overtuigen dat de deal het besluit van de kiezer in 2016 om de EU te verlaten behartigt en tegelijkertijd een nauwe economische en veiligheidsrelatie met onze naaste buren onderhoudt. Maar May's verdediging van haar zwaar bevochten deal in het parlement werd gevolgd door een stortvloed aan kritiek, van harde Brexit-supporters, pro-EU wetgevers en eerder loyale gewone kamerleden.

Tijdens het parlementaire debat in de Tweede Kamer hebben de wetgevers opnieuw hun diepe onbehagen, of zelfs haat, geuit over de deal die Groot-Brittannië buiten de EU houdt zonder inspraak, maar nog steeds onderworpen aan de regels en verplichtingen van het lidmaatschap, tenminste tot het einde van 2020, terwijl een permanente nieuwe relatie is uitgewerkt.

Jeremy Corbyn, leider van de Arbeiderspartij, zei dat Groot-Brittannië slechter af zou zijn met de "mislukte deal", waarin "geen zeggenschap over EU-regels en geen zekerheid voor de toekomst" is omvat. "Ploegen is niet stoïcijns, het is een daad van nationale zelfbeschadiging," zei hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May