Trump mikt op meer extra heffingen Chinese import
27 Nov 2018, 10:39
foto
Als Trump doorgaat met de extra tarieven, zou het Apple-producten omvatten die in China worden geproduceerd. (Foto: Reuters)


Vooruitlopend op een ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping in Argentinië, heeft de Amerikaanse president, Donald Trump, China op om de markt te openen als onderdeel van een mogelijke tariefafspraak. Trump zei maandag dat hij verwachtte al op 1 januari 2019 strafrechtelijke tarieven voor honderden miljarden aan Chinese importen te zullen heffen.

Slechts een paar dagen voor een geplande top met zijn Chinese ambtgenoot beloofde Trump ook om tarieven toe te passen op alle overblijvende import uit China als de twee partijen er niet in slaagden een deal te sluiten, meldt The Wall Street Journal.
Trump heeft al tarieven opgelegd voor meer dan US$ 250 miljard aan Chinese goederen - ongeveer de helft van het totaal dat jaarlijks wordt geïmporteerd - in een poging het land onder druk te zetten om zijn handelsregels te wijzigen. "Als we geen deal sluiten, dan zal ik de US$ 267 miljard er extra bijdoen," vertelde hij de krant, verwijzend naar de rest van de Chinese import die tot nu toe niet door tarieven is geraakt. "De enige deal zou zijn dat China zijn land openstelt voor concurrentie uit de Verenigde Staten."

Als Trump besluit de nieuwe tarieven op te leggen, zou het totale bedrag aan belastingen op goederen uit China oplopen tot US$ 517 miljard. In september hief Washington 10 procent invoerrechten op US$ 200 miljard aan goederen uit China in een poging om Beijing ertoe te brengen oneerlijke handelspraktijken, zoals gedwongen overdracht van intellectueel eigendom en massale staatsinterventie op markten, ongedaan te maken.

De heffingen zullen begin volgend jaar stijgen naar 25 procent stijgen. Amerikaanse bedrijven en markten hopen dat die actie kan worden afgewend. Nog eens 50 miljard dollar wordt al geconfronteerd met 25 procent straftarieven.

Beijing hoopte dat Washington zou afzien van de geplande verhoging na de ontmoeting van deze week tussen Trump en Xi op de G20-top in Buenos Aires, Argentinië. Als Trump doorgaat met de extra strafheffingen, zouden Apple-producten die in China worden geproduceerd erin vallen. De krant voegde eraan toe dat elke potentiële terugslag van Amerikaanse consumenten zou kunnen worden getemperd als het tarief op Apple-producten slechts 10 procent was.

"Misschien, misschien, hangt af van wat het tarief is," zei Trump, verwijzend naar de mogelijkheid van tarieven op mobiele telefoons en laptops. "Ik bedoel, ik kan er 10 procent van maken, en daar kunnen mensen heel gemakkelijk tegen." Aandelen in Apple Inc kelderden in de handel na sluitingstijd nadat het interview was gepubliceerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May