Burgerlijke staat van beide echtgenoten op chip ID-kaart
17 Nov 2018, 07:34
foto
Assembleelid Rossellie Cotino. (Beeld: DNA)


“Vanuit het oogpunt van gendergelijkheid hebben we gezegd dat de burgerlijke staat ook wordt opgenomen op de nieuwe ID-kaart”. Dit heeft minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken in De Nationale Assemblee (DNA), tijdens de openbare commissievergadering over de ontwerpwet ‘ID-kaartenwet 2018’ meegedeeld.

De minister geeft hiermee antwoord op de vraag van commissielid Rossellie Cotino (NDP) of op verzoek van de houder de geslachtsnaam van de echtgenoot met wie het huwelijk is aangegaan, ook zal worden vermeld op de nieuwe identiteitskaart. “De burgerlijke staat hebben wij opgenomen op de chip, omdat wij in de praktijk zien dat op de kaart van de vrouw zowel de meisjesnaam als gehuwde naam wordt vastgelegd. Bij een eventuele scheiding, waar wij geen voorstander van zijn maar wel gebeurt, dan is het leiden in last voor de vrouw. Zij heeft dan de loperij om de kaart te vervangen, terwijl de man dat probleem niet heeft”, stelt de bewindsman.

Door het opnemen van de burgerlijke staat in de chip van de nieuwe ID-kaarten, zullen zowel de man als de vrouw de chip moeten updaten in geval van een echtscheiding. De verdere behandeling van de ontwerpwet gaat de volgende week door.


Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May