Lalla Rookh voert Surinamers dansend terug in de tijd
16 Nov 2018, 15:30
foto
Het is stil in de zaal, het decor wordt langzaam zichtbaar. Lalla Rookh begint...


“Waw, damn, boi, eyy” reageren enkele toeschouwers tijdens de generale van het stuk Lalla Rookh dat donderdag bij On stage is opgevoerd. Met moderne dansstijlen als locking, popping, en temporary op dubstep, trap, traditioneel en dan toch niet zo traditioneel muziek, wordt het verhaal van de eerste immigranten uit India naar Suriname verteld. Gejoel en een staande ovatie aan het eind van het theaterstuk; Lalla Rookhvalt helemaal in de smaak van het publiek.

Vanavond wordt het stuk voor de derde keer opgevoerd in Suriname. De eerste twee zijn in Nickerie geweest. Lalla Rookh, een stuk van choreograaf Shailesh Bahoran met muziek van Raj Mohan is in 2015 voor het eerst in Nederland opgevoerd. Voor de Surinaamse versie zijn er wat aanpassingen gedaan; er is nu live muziek en drie van de zes dansers zijn Surinamers. Bahoran, een ‘rising star’ in de danswereld komt uit Nickerie. Hij en Mohan zijn zelf ook onder de indruk van de reacties tot nu toe op het stuk.

Bij de makers gaat het meer om educatie en entertainment. Met Lalla Rookh wordt getracht de emoties, verwachtingen, teleurstellingen en hoop met zoveel mogelijk mensen te delen. Het stuk geeft onder andere de situatie aan in het ruim van het schip. Positieve zaken als nieuwe banden die ontstaan, maar ook hongersnood, hongerdood, zelfmoord en aanrandingen worden belicht. Eénmaal aangekomen in Suriname staat hard zwoegen centraal. Maar er is hoop op een betere toekomst in het land van Shri Ram.

De generale is opgevoerd voor muziek en dansscholen en voor iedereen die interesse had. Bahoran steelt de harten van de hip hop dansers in de zaal. Enkelen bewegen op hun stoel mee, ze gaan helemaal op in de scenes. “Ik wilde het westerse en het oosterse elkaar laten complimenteren,” licht Bahoran toe. “Ik wil laten zien dat hoe verschillend ze ook zijn dat er verbintenissen zijn tussen muziek en dans. Uiteindelijk is het allemaal expressie en kunst. Dan maakt het niet meer uit wat de stijl of oorsprong is.”

Met Lalla Rookh wordt een stukje geschiedenis fris en dynamisch tot leven gebracht. Een stuk geschiedenis die nooit vergeten mag worden, benadrukt Mohan. “Er worden keer op keer nieuwe films of theaterstukken over bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog gemaakt. Maar men verveelt niet omdat de thema’s zo indrukwekkend en belangrijk zijn,” merkt hij op. “We moeten het verhaal blijven vertellen, we moeten niet vergeten wie we zijn, waar we vandaan komen, wat onze identiteit is, wat onze cultuur is. Zo dragen we bij aan die eenheid in diversiteit.” Vanavond bij On Stage wordt de ‘première’ in Paramaribo opgevoerd. Zaterdag zijn er nog twee voorstellingen.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May