Pensioenfonds werkt aan knelpunten gepensioneerden
08 Nov 2018, 07:28
foto
Michael Miskin, directeur van het Pensioenfonds.


Het Pensioenfonds moet nog enkele duizenden gepensioneerde ambtenaren en leerkrachten inpassen in het nieuwe beloningssysteem. Michael Miskin, directeur van het Pensioenfonds, om een reactie gevraagd, legt aan Starnieuws uit dat bij de invoering van FISO, het nieuwe beloningssysteem, de conversie niet heeft plaatsgevonden bij alle gepensioneerde ambtenaren. Bij invoering van FISO is afgestapt van het rangensysteem, waarbij ambtenaren ingepast zijn in functies.


In 2013 is een algemene procentuele pensioensverhoging gegeven, maar de conversie is uitgebleven. Dit had moeten gebeuren door Binnenlandse Zaken. Voor een groot deel (ongeveer 60%) heeft de inpassing wel plaatsgevonden. Pensioenfonds zal zelf de voorlopige conversie doen, waardoor de mensen in maximaal vijf maanden tijd kunnen worden ingepast.

Wat de leerkrachten betreft, gaat het om enkele honderden, waarbij zaken niet in orde zijn. De dossiers zijn uitgelicht door het Pensioenfonds. Doordat nu bij de onderwijsgevenden een beloningssysteem op basis van diploma's geldt , moet er weer een aanpassing komen. Bij een paar honderd leerkrachten ontbreken de diploma's in het dossier.

Eugène van der San, directeur van het Kabinet van de President, heeft toegezegd aan Miskin om onderwijsminister Lilian Ferrier medewerking te vragen dat het Pensionfonds over de nodige informatie kan beschikken, zodat de diploma's opgevraagd worden. Dan kunnen zij worden ingepast in het systeem.

Op 15 november, wanneer de pensioenen uitbetaald worden, zal een groot deel het aangepaste pensioen ontvangen. Intussen wordt er gewerkt aan het verwerken van de gegevens van de overige gepensioneerden. Op 14 november zal het bestuur van de Bond Belangen Behartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) in een algemene ledenvergadering ingaan op de afspraken die er gemaakt zijn en de knelpunten die er zijn. De BBGO is maandag door president Desi Bouterse ontvangen voor een gesprek, waarbij ook aanwezig waren Van der San en Miskin.

Over de betaling met terugwerkende kracht (twk) zal minister Gillmore Hoefdraad van Financiën eind van deze maand een uitgewerkt voorstel presenteren. De gepensioneerden hebben net als ambtenaren en leerkrachten recht op een twk per 1 januari 2017. Hoefdraad heeft aangegeven deze bedragen in fasen te zullen uitbetalen.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May