Brazilië naar de stembus
07 Oct 2018, 08:36
foto
Aanhangers van Jair Bolsonaro gingen in veel Braziliaanse steden de straat op. (Foto: AFP)


Bijna 150 miljoen Brazilianen kunnen vandaag hun stem uitbrengen in een van de meest gepolariseerde verkiezingen van het land. De extreemrechtse kandidaat en voorloper in de Braziliaanse presidentsverkiezingen, Jair Bolsonaro, heeft gezworen om de misdaad aan te pakken en recordhoge moordcijfers te verlagen. Zijn belangrijkste rivaal is de linkse kandidaat voor de Arbeiderspartij, Fernando Haddad.

Aan de vooravond van de stemming zei Bolsonaro dat zijn regering zware straffen zou opleggen aan de daders die dat verdienden. Volgens de laatste opiniepeilingen zal ongeveer 38% van het electoraat stemmen voor Bolsonaro. Hij is voorstander van het versoepelen van wetten op wapenbezit en heeft over marteling gesproken als een legitieme praktijk. Hij wil ook de doodstraf herstellen. "We moeten echt hard zijn voor misdaad om criminelen duidelijk te maken dat ze niet zullen genieten van straffeloosheid", schreef Bolsonaro op Twitter.

Als geen van de kandidaten vandaag meer dan 50% van de geldige stemmen krijgt, is er over drie weken een tweede ronde. Kiezers zullen ook hun stem uitbrengen om alle Braziliaanse staatsgouverneurs te kiezen, evenals twee derde van de senatoren en alle wetgevers in de kamer van afgevaardigden. Meer dan 1.000 zetels in de staatswetgeving over het land worden ook betwist.

Bolsonaro heeft het laatste deel van de verkiezingscampagne gemist, nadat hij tijdens een campagneverzameling in september werd neergestoken. Van Bolsonaro en van Haddad wordt verwacht dat ze beiden doorstromen naar de tweede ronde op 28 oktober. "Ik geloof niet in geweld, in militaire dictatuur of het gebrek aan vrijheid," tweette Haddad.

Haddad, de voormalige burgemeester van Sao Paulo, wordt ondersteund door de voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva. Lula verliet het ambt in 2011 met hoge goedkeuringspercentages. Hij werd eerder dit jaar in de cel gezet omdat hij steekpenningen had aangenomen van een bouwbedrijf. Hij ontkent de beschuldigingen en zegt dat ze zijn opgemaakt om te voorkomen dat hij opnieuw dingt naar het presidentschap.

Lula schreef aan de vooravond van de stemming een steunbetuiging aan Haddad: "Hoop heeft eerder angst verslagen, liefde heeft haat verslagen en de waarheid zal nu de leugens verslaan. De waarheid wordt nu Haddad genoemd."

Honderden vrouwen marcheerden zaterdag door de straten van São Paulo en beschuldigden Bolsonaro ervan seksistisch, racistisch en een homofoob te zijn. Bolsonaro heeft de beschuldigingen verworpen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May