Fols: Recht op onderwijs; gekwalificeerde leerkrachten
05 Oct 2018, 05:39
foto
Klassensituatie op Dr. De Ruyterschool te Santigron in het district Wanica. Een leerkracht bezig met handenarbeid in het schooljaar 2017-2018 (Archieffoto Marcellino Nerkust)


Vandaag 5 oktober 2018 ‘World Teachers 'Day’ markeert de ‘verjaardag’ van de ondertekening van de Unesco/ILO-aanbeveling van 1966 over de status van leerkrachten en docenten. De aanbevelingen van 1966 vormen het belangrijkste referentiekader voor het aanpakken van rechten en verantwoordelijkheden van leraren op wereldwijde schaal.

De focus richt zich dit jaar op het recht op onderwijs, wat het recht op gekwalificeerde leraren betekent; The Right to education means… the right to a qualified Teacher. De Unesco kiest elk jaar voor een bepaald thema en Education International doet dan een beroep op onderwijsvakorganisaties die lid zijn, om rond dit thema een activiteit te organiseren in eigen land of het thema in relatie te brengen tot de onderwijssituatie en de positie van onderwijsgevenden.

De Fols kan geen andere opvatting op na houden dan dat elk kind recht heeft op onderwijs. Daarnaast is de federatie ook ervan overtuigd dat alle leerkrachten, leraren, docenten en het wetenschappelijk kader- allen binnen de onderwijszuil van basis- tot universitair onderwijs- het predicaat van een gekwalificeerde leerkracht opgespeld wil krijgen.

Hoewel er in onderwijsland Suriname veel is verzet, moet er richting het leerkrachtenkorps nog heel veel gedaan worden waarvoor de onderwijsautoriteiten niet blind moeten zijn of de andere richting opkijken. De leerkrachten hebben o.a. te maken met:

• Pedagogische instituten die worden afgebouwd waarvan je je afvraagt of de aangehaalde argumenten voldoende onderbouwd zijn en gebaseerd zijn op statistieken en onderzoek. Zo kan worden genoemd het afbouwen van De Nieuwe Leerkracht (avond), een vijfjarige opleiding i.p.v. 4 jaren dagschool, omdat de meeste studenten werkende zijn en de schooltijden korter zijn;
• Afbouwen met o.a. het argument van een overschot aan leerkrachten op de basisschool en een teveel aan sollicitanten die geen werk kunnen vinden;
• Wat dan als er na jaren een vergrijzing optreedt?
• Met het afbouwen van dit pedagogisch instituut vragen docenten zich af wat er zal gebeuren met het docentenkorps;
• Is er geen kans meer voor jonge mensen die hun carrière willen voortzetten en alleen ’s avonds de mogelijkheid hebben om daaraan te werken?
• Is de DNL vanaf de start één keer geëvalueerd en de resultaten gedeeld met het veld?
• Welke andere mogelijkheden bieden we de leerkrachten van de onderbouw van de basisschool om hun carrière verder op te bouwen?
• Als het onderwijsbeleid de Pedagogische Instituten wil transformeren tot Hbo-niveau, zijn er voldoende docenten voor de verschillende vakken die een Master of een doctoraal graad hebben?
• Is er al een aanvang gemaakt met het herschrijven van het curriculum van de Pedagogische Instituten willen ze HBO gekwalificeerd worden?
• Het over en weer springen van de ene naar de andere leermethode op de basisschool; voornamelijk bij de vakken Taal en rekenen. Het is uitermate belangrijk dat de scholen voorzien zijn van een complete methode om te voorkomen dat het onderwijsleerproces onnodig onderbroken wordt door terug te vallen op een vorige methode;
• Onderwijsgevenden missen het schouderklopje of een flinke handdruk van de werkgever voor geleverde prestaties gedurende het aantal jaren. Het feit dat er bij het openbaar onderwijs de huldiging van leerkrachten die 25, 30, 35 en 40 dienstjaren hebben bereikt, vanaf 2012 niet meer wordt gehouden.

Volgens het Ontwikkelingsplan 2017-2021 is er veel werk verzet op het gebied van onderwijs-strategieën en planning, maar er moeten nog grote besluiten over fundamentele vraagstukken worden genomen. En dat blijkt ook uit de hierboven opgesomde punten.

Gelukkig bestaat er volgens het plan een brede consensus over meer efficiëntie binnen het onderwijssysteem. De Fols voegt er ook aan toe; efficiëntie en accuratesse bij de uitvoeringshandelingen van leerkrachten- en docentenzaken. De Fols kijkt uit hoe dit zich naar het onderwijsveld zal vertalen in het studiejaar 2018-2019. Zonder leerkracht geen onderwijs en zonder onderwijs geen ontwikkeling!

De Fols feliciteert hierbij alle onderwijsgevenden van haar lidorganisaties t.w. de KOB, de SOB, de COB-broederschap, de IOB en BLTO alsook alle collega’s op VOS-niveau, met deze dag en wenst ze een succesvol en productief studiejaar 2018-2019 toe, met heel veel wijsheid.

Namens de Fols,

Marcellino Nerkust
Fols-president
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May