Costa Rica: Protest tegen belastingaanslag
04 Oct 2018, 18:42
foto
Protesten van werknemers in de publieke sector tegen de controversiële belastinghervorming gaan de vierde week in. (Foto's: Reuters)


Carlos Alvarado, president van Costa Rica, kreeg te maken met de minachting van demonstranten die probeerden te voorkomen dat hij een theater zou verlaten. Costa Rica gaat zijn vierde week in van nationale protesten tegen een voorgestelde belastinghervorming.

De veiligheidsmensen van Alvarado kregen het zwaar te verduren toen demonstranten hen duwden en zich om hen heen drongen om de president hun misnoegen kenbaar te maken. Alvarado werd “gedwongen” om naar de smeekbeden van de mensen te luisteren terwijl hij werd geëscorteerd van het Nationale Theater in de hoofdstad San Jose.

Het incident komt op het moment dat een onaangekondigde staking door werknemers in de publieke sector, die op 10 september startten, steeds meer steun wint.

Enrique Arguedas, de adjunct-directeur-generaal van de politiemacht van Costa Rica, zei dat Alvarado ongedeerd was en dat er geen arrestaties zijn verricht naar aanleiding van het incident. "De president en de mensen [in het theater] zijn veilig vertrokken," zei Arguedas in een video van het ministerie van Openbare Veiligheid. Volgens Arguedas werden verschillende politievoertuigen vernield en vond de politie minstens drie apparaten om banden te doorboren onder hun auto.

Een video gepost door Alvarado uren na het incident toonde de president op een openbaar plein. "Laat niemand vrede wegnemen [...] dit is Costa Rica," zei hij voordat hij poseerde voor foto's met voorbijgangers.

De laatste poging tot onderhandelingen tussen vakbonden en de regering eindigde maandag zonder succes, toen de vakbonden, na bijna 100 uur discussie, een overeenkomst die door bemiddeling van de katholieke kerk tot stand kwam, is afgewezen.

Alvarado's regering zegt dat het wetsvoorstel het groeiende tekort van het land zal aanpakken, maar demonstranten beweren dat de hervormingen onevenredig van invloed zijn op werknemers in de lagere en middenklasse. Het voorstel omvat de vervanging van de huidige omzetbelasting door belasting over de toegevoegde waarde en de invoering van een heffing op goederen die momenteel zijn vrijgesteld van belasting, met inbegrip van basisvoedselproducten. Salarisverhogingen, bonussen en ontslagvergoedingen in de publieke sector worden ook beperkt in het voorstel.

In juli stelden vakbonden een alternatieve wet voor met 38 suggesties, waaronder het schrappen van 'luxe' pensioenen voor voormalige presidenten en het toepassen van hogere belastingen op bedrijven. Terwijl hij de democratie en het vermogen van Costa Rica om 'in vrede en respect te spreken' prees, riep Alvarado ook openbare instellingen op om rechtszaken aan te spannen om de staking illegaal te verklaren.

De voormalige centrumlinkse minister en romanschrijver, Alvarado het presidentschap in Costa Rica in april met de belofte te bouwen aan een "regering voor iedereen". De 38-jarige versloeg een conservatieve evangelische voorganger en zanger, die meer dan 60 procent van de stemmen veilig stelde. De regering van Alvarado is er echter tot nu toe niet in geslaagd de toenemende tekorten van het land te beheersen.

Volgens de Index of Economic Freedom van Heritage.org, zijn de begrotingstekorten van Costa Rica gemiddeld 5,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp), terwijl het overheidstekort gelijk is aan 43,7 van het bbp. Op 26 september gaf de Centrale Bank van Costa Rica een verklaring uit waarin een kortlopende lening van bijna US$ 870 miljoen aan het ministerie van Financiën werd uiteengezet om de tekorten te verkleinen.

De wetgevende vergadering van het land zal maandag beginnen met het bespreken van het voorstel voor de belastingherziening.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May