Menke: AdeKUS Ph.D School niet zomaar een mijlpaal
03 Oct 2018, 20:53
foto
Hoogleraar Jan Mol verzorgt het openingscollege van Ph.D School.


“De start van de Ph.D School is niet zomaar een mijlpaal. Dit is het meest markante Adekus moment aan de vooravond van de 50e verjaardag van de Anton de Kom universiteit op 1 november 2018.” Dit zei de voorzitter van het universiteitsbestuur, Jack Menke, voorafgaand aan het openingscollege van de AdeKUS Ph.D school maandag in het IGSR-gebouw.

Volgens Menke is een belangrijk doel van de PhD-School om het aantal gepromoveerde wetenschappers aan de universiteit op te voeren. “Maar nog belangrijker is bij te dragen aan het vergroten van integer leiderschap en kennis die nodig is voor de transitie van Suriname naar een kennissamenleving. Wij gaan met de eerste groep van 28 promovendi het Ph.D-programma uitvoeren om deze doelen te bereiken.”

De huidige Ph.D-school is gestoeld op de principes van integer leiderschap, belangeloos doorzetten in moeilijke tijden en kennis als motor van ontwikkeling. De school is voortgekomen uit een duurzaam partnerschap van wetenschappers, studenten en het technisch- en administratief personeel van de AdeKUS. Menke gaf aan dat deze groepen jaren lang samen zijn opgetrokken, soms door een sterke tegenstroom.

Een voorloper van deze Ph.D school is de zogeheten Pilot Ph.D class waarmee in 2010 werd gestart. Het doel van deze pilot Ph.D class was onder andere om kennis en ervaring met master studenten te delen en de studenten het besef bij te brengen, dat promoveren uiteindelijk neerkomt op zelfstudie. Deze pilot Ph.D class heeft als voorloper van de huidige Ph.D School een aantal gepromoveerden van hoge kwaliteit voortgebracht.

Met het openingscollege door hoogleraar Jan Mol over zoetwatervissen in Suriname is treffend de toegevoegde waarde van kennis over biodiversiteit en ecologie voor de ontwikkeling van ons land verduidelijkt. Verstoring van de aquatische ecosystemen betekent een groot verlies voor Suriname, ook in economisch opzicht. Dit blijkt duidelijk uit de vernieling van infrastructuur (kanalen, wegen) in Paramaribo-noord door een invasieve zuigmond meerval wiens nestholen de oevers van de kanalen destabiliseren.

Menke is de mening toegedaan dat de Anton de Kom universiteit de potentie heeft om met haar kennis over biodiversiteit, culturele diversiteit, klimaatverandering en duurzame lokale productie een passende ontwikkelingsvisie voor Suriname kan uitwerken. De Ph.D School kan hieraan bijdragen en kan tevens het kennispotentieel van dit wetenschappelijk instituut kwalitatief en kwantitatief vergroten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May