Modernisering in het verschiet voor Vakantiewet
02 Oct 2018, 20:31
foto
Minister Soewarto Moestadja - aan het hoofd van de tafel - met commissie Modernisering Vakantiewet. (Foto: Arbeid/NII)


De commissie Modernisering Vakantiewet zal de Vakantiewet van 1975 herzien. De wet loopt achter op ontwikkelingen op het arbeidsvlak, zoals vakantievoorzieningen van bedrijven die een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) hebben gesloten met hun vakbond, of de vakantieregeling in de publieke sector. Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft de werkgroep vandaag geïnstalleerd; hij verwacht uiterlijk eind januari 2019 een eindadvies.

Cao’s kennen nu meer vakantiedagen en vakantiegeld toe aan het personeel, dan wat de wet voorschrijft. De wet is in de afgelopen decennia ook voorbijgegaan aan de standaarden van fatsoenlijk werk (Decent Work).

De commissie zal de Surinaamse Vakantiewet diepgaand bestuderen, zegt de voorlichting van Arbeid, via het Nationaal Informatie Instituut (NII). Afgezien van de wensen en behoeften van de vakbeweging en het bedrijfsleven, dient de commissie de wet ook nauwkeurig te bekijken tegen de achtergrond van internationale vakantiewetgeving en standaarden.

Moestadja zei bij de installatie van de commissie dat invulling wordt gegeven aan de jarenlange roep van de beroepsbevolking om de arbeidswetgeving te moderniseren naar hedendaagse eisen van decent work, gericht op het welzijn van zowel werkgever als werknemer met hun gezinnen.

De commissie bestaat uit voornamelijk juristen van het ministerie: Glenn Piroe (voorzitter), Genti Mangroe, Sinatra Soekhradj, Sulakshana Sewkaransing, Wihtley Lodick, Kayleigh Lioe- Awan en Donagly Malone (HIT).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May