IMF stimuleert reddingsplan voor Argentinië
27 Sep 2018, 11:44
foto
De Argentijnse peso is dit jaar met meer dan 50% in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. (Getty Images)


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is overeengekomen om Argentinië een grotere, snellere reddingsoperatie te bieden dan aanvankelijk was gepland. Het besluit is erop gericht om het vertrouwen van de markt in het land te herstellen.

Het IMF is van plan om het 36-maanden durende financieringspakket te verhogen naar US$ 57,1 miljard in plaats van de eerder aangekondigde US$ 50 miljard. Het fonds zal ongeveer US$ 50 miljard aan kredieten beschikbaar maken in de loop van 2019, dat is US$ 19 miljard meer dan eerder werd verwacht. De beweging komt als Argentinië geconfronteerd met een begrotingstekort en economische crisis.

De economie is gekrompen omdat de waarde van de Argentijnse peso is gedaald en een droogte de landbouwexport heeft geschaad. Gealarmeerde beleggers hebben geld uit het land gehaald, waardoor de overheid en bedrijven die schulden in dollars hebben, in beroering zijn.

Vorige maand heeft president Mauricio Macri het IMF gevraagd om zijn noodpakket, dat krediet ter beschikking stelt van Argentinië, te versnellen. Ambtenaren zijn van plan om de financiering te gebruiken om de begroting te ondersteunen.

Als onderdeel van zijn overeenkomst met het IMF heeft de regering gezegd dat het de uitgaven zal verminderen, zich zal verbinden tot een begroting die in 2019 evenwichtig zal zijn - een jaar eerder dan gepland.

Christine Lagarde, directeur van het IMF, zei dat ze er vertrouwen in had dat het pakket - één van de grootste in de geschiedenis van het IMF - zou bijdragen aan het herstel van het marktvertrouwen in Argentinië, terwijl het toch de 'meest kwetsbaren' zou blijven steunen. Maar de begrotingsplannen hebben aanleiding gegeven tot protesten en stakingen in Argentinië, en hebben herinneringen opgeroepen aan de bezuinigingen die na eerdere reddingsoperaties van het IMF waren opgelegd.

Lagarde zei dat het "essentieel" was dat het Argentijnse congres de begroting van 2019 goedkeurde. Het reddingsplan moet ook worden goedgekeurd door de raad van bestuur van het IMF. Tijdens een persconferentie in New York zei Lagarde: "Er moet nog veel werk worden verzet om Argentinië doeltreffend te laten reageren op de huidige uitdagende omstandigheden. Die inspanning is nog maar net begonnen. "Het IMF is vastbesloten om de Argentijnse autoriteiten te blijven ondersteunen in hun inspanningen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May