Misiekaba: Permanent grensinstituut is structureler
31 Aug 2018, 00:00
foto
Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. (Beeld: DNA)


“Ik hoor hoever de regering zit met de plannen om te komen tot een permanent grensinstituut. Dit is veel beter en structureler van aard dan een grenscommissie”, meent André Misiekaba (NDP), voorzitter van commissie van rapporteurs in De Nationale Assemblee DNA). Donderdag is de discussie van de ontwerpwet Akkoord inzake Maritieme Afbakening van de Republiek Suriname en de Franse Republiek in de openbare commissievergadering afgerond.

“We moeten denken aan een zeer gespecialiseerd team met nationale en internationale kennis en inzichten over grensdisputen en vaststelling van ‘s landsgrenzen dat dagelijks werkt en de regering bijstaat in haar streven om te komen tot een duurzame oplossing van alle grenskwesties”, legt Misiekaba zijn voorstel uit. “Grensgeschilleninstituut is een interessant lichtpunt waar de regering niet voorbij aan zal gaan en zal op korte termijn DNA daarover inlichten”, antwoordt de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle.

Samen met het akkoord wordt ook de verklaring tussen Suriname en Frankrijk behandeld die de samenwerking tussen beide landen belicht. Commissielid Chan Santokhi stelt de vraag of deze deel uitmaakt van het akkoord. Indien dit het geval is, betekent dit dat de verklaring de status van wet heeft, vindt Santokhi. “Dat zou betekenen bij eventuele issue en aanvullingen van issues, van onderwerpen je telkens terug moet naar het parlement”, stelt hij. Minister Pollack-Beighle antwoordt bevestigend hierop, de verklaring is deel van het akkoord. Zij wuift de bezorgdheid van Santokhi weg door te stellen dat de vier samenwerkingsgebieden zoals die aangegeven zijn in de verklaring heel ruim zijn en dat het niet nodig zal zijn om voor elke verandering naar het parlement te komen.

“De bevolking moet aan weerszijde van de grens directe voordelen halen uit die samenwerkingsrelatie. Ik wil dan meteen focussen op volksgezondheid, handel, onderwijs en cultuur. Het is van belang dat wij met onze buurlanden beleid hebben en ontwikkelen in een zodanige vorm dat beide landen in vreedzame vorm samen ontwikkeling kunnen brengen,” laat minister Pollack-Beighle optekenen. De maritieme afbakening tussen Suriname en Frans-Guyana gaat over de maritieme ruimten waarbij de Staten respectievelijk hun soevereiniteit, hun soevereine rechten of hun rechtsmacht uitoefenen of zullen uitoefenen zoals wordt aangegeven in het akkoord.

“Door deze grensvaststelling is ons zeegebied met bijna 7000 km2 uitgebreid en noopt dit ons tot noodzakelijke samenwerking ter exploratie, exploitatie en beveiliging. Het kan niet zo zijn dat we komen tot de vaststelling van de grenzen en niet samenwerken en geen beleid erop loslaten. De regering onderschrijft daarom ook de noodzaak voor de ontwikkeling van het grensgebied door onder ander de door DNA aan de orde gestelde gebieden met name de versterking van de handel en toerisme, maar ook de ordening op de rivieren als waarborgen van de veiligheid. Deze definitieve afbakening zal het zeker mogelijk maken om gebieden c.q. blokken voor olie-exploratie uit te breiden in de exclusieve zone en daarboven” legt de bewindsvrouw de gevolgen van het akkoord uit.

Minister Pollack-Beighle doet nogmaals de oproep om de goedkeuring van DNA te krijgen voor de overeenkomst. “Die niet per se in samenhang moet worden gezien met een toevallige ontmoeting die plaatsvindt op Albina, maar juist als een onderdeel welke ons in staat zal stellen om een historische erfenis van de koloniale machthebber achter ons te laten of beter gezegd te corrigeren”, benadrukt zij.
Het akkoord én de verklaring worden vrijdag in de plenaire vergadering behandeld. Op de agenda staat ook de behandeling van de 'Wet op verdovende middelen'. De Nationale Assemblee gaat per 1 september met reces.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May