Argentinië heeft IMF-lening eerder nodig
30 Aug 2018, 11:22
foto
De Argentijnse peso blijft zijn waarde verliezen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. (Getty Images)


De Argentijnse regering heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onverwachts gevraagd om een lening van 50 miljard dollar eerder vrij te geven te midden van een groeiende economische crisis.

President Mauricio Macri zegt dat de maatregel is bedoeld om het vertrouwen in de Argentijnse economie te herstellen. De Argentijnse peso heeft dit jaar meer dan 40% van zijn waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de inflatie is hoog.
Het IMF bevestigde woensdag dat het de regeling wilde versterken en de fasering zou wijzigen. "Ik benadrukte mijn steun voor de beleidsinspanningen van Argentinië en onze bereidheid om de regering bij te staan bij de ontwikkeling van haar herziende beleidsplannen," zei IMF-baas Christine Lagarde in een verklaring.

Beleggers zijn bezorgd dat Argentinië misschien niet in staat is om de zware overheidsleningen terug te betalen en in gebreke zou kunnen blijven. Correspondenten zeggen dat de beslissing om het IMF-reddingsplan te versnellen, tot groeiende wanhoop leidt. Toen de voorwaarden van de lening in mei waren overeengekomen, zei president Macri dat hij verwachtte dat de economie zou herstellen en niet van plan was om het geld te gebruiken.

"De afgelopen week hebben we nieuwe uitingen van een gebrek aan vertrouwen in de markten gezien, vooral over onze financieringscapaciteit in 2019," zei Macri in een televisietoespraak. "We zijn het met het IMF overeengekomen om alle benodigde fondsen voor te schieten om te garanderen dat het financiële programma volgend jaar wordt nageleefd. Deze beslissing is bedoeld om onzekerheid weg te nemen." Hij voegde eraan toe dat verdere maatregelen om het lenen door de overheid in toom te houden dit besluit zouden begeleiden.

Het besluit van Macri om in mei het IMF om hulp te vragen werd door velen in zijn land bekritiseerd. Het IMF wordt op grote schaal verafschuwd in Argentinië en beschuldigd van de economische ineenstorting van het land in 2001 nadat het de stekker had uitgetrokken en financiële steun werd ontzegd.

De oppositie van het land geeft de schuld aan het centrumrechtse beleid van Macri, waaronder het einde van de kapitaalcontroles en bezuinigingen op sociale programma's, voor de economische crisis.

Argentinië, dat al jarenlang door economische problemen wordt geteisterd, vroeg in mei om hulp van het IMF nadat de valuta een dieptepunt had bereikt. Het land kwam overeen om zijn dubbelcijferige inflatie aan te pakken en de overheidsuitgaven te verminderen als onderdeel van de deal.

IMF-directeur Lagarde zei destijds dat het plan was ontworpen door de Argentijnse overheid en "gericht was op het versterken van de economie ten voordele van alle Argentijnen".

Nadat ze woensdagavond met president Macri had gesproken, zei ze dat ze haar personeel had opgedragen samen te werken met de Argentijnse autoriteiten om de overeengekomen regeling te versterken en de geplande fasering opnieuw te bekijken. Ze zei ook dat ze er vertrouwen in had dat de 'sterke toewijding en vastberadenheid' van de autoriteiten van grote invloed zou zijn op het besturen van het land door het moeilijke financiële klimaat.

In 2001 is de Argentijnse overheid in gebreke gesteld, wat het bankwezen grotendeels lam had achtergelaten. Het effect op Argentijnen was rampzalig, en velen zagen hun welvaart snel verdwijnen. Degenen die het hebben meegemaakt vrezen voor een terugkeer van de overheidsbeperkingen die toen zijn opgelegd om een toeloop op de banken te voorkomen.

Onder de beperkingen, die een jaar duurden, konden mensen niet vrij geld opnemen van hun rekeningen, waardoor het leven erg moeilijk werd voor gewone Argentijnen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May