"De tegencoup van maart 1982 staat me nog goed bij"
12 Mar 2011, 08:00
foto
Majoor Edwin Redjopawiro dient al 32 jaar in het Nationaal Leger.


Al 32 jaar, sinds april 1979, dient majoor Edwin Redjopawiro in het Nationaal Leger. Hij maakte ontzettend veel mee tijdens die jaren: het conflict eind jaren zeventig over de Bond Militair Kader (BoMiKa) dat uitmondde in de militaire coup, de mislukte pogingen tot tegencoups, de binnenlandse oorlog, het herstel van de democratie en tot slot de uitverkiezing van een van zijn voormalige collega-militairen tot president van Suriname.
"Ik ben blij dat ik een zo belangrijke periode in de geschiedenis van Suriname heb mogen meemaken", zei Redjopawiro vrijdag.
Kort daarvoor was hem de medaille voor trouwe dienst opgespeld, wegens onafgebroken dienen in het leger voor meer dan dertig jaar. "Ondanks alles", prees bevelhebber Hedwich Gilaard. "Door alles heen", beaamde minister Lamuré Latour van Defensie.
Redjopawiro ontving de medaille samen met 88 andere mannen en vrouwen die ook 30 jaar of langer in dienst van het leger zijn. Na afloop van de plechtigheid stond hij Starnieuws kort te woord.

Welke episoden staan u het meest bij uit al die jaren? Redjopawiro: "De acties om BoMiKa. En de tegencoup van 11 maart 1982 (door de sergeanten Hauwker en Rambocus - red.). Het was op mijn verjaardag. Ik was op Fort Zeelandia en er heerste grote verwarring over wie tot de vijand behoorde en wie niet. Ik ben in die verwarring bijkans per ongeluk doodgeschoten."

Welke functies heeft u allemaal bekleed in het leger? "Ik ben onderaan begonnen. Tijdens de Binnenlandse Oorlog (vanaf 1986 - red,) moest ik de begrafenissen begeleiden en de stoffelijke resten opvangen van militairen die bij acties gedood waren. Dat maakte veel indruk.
Nu behoor ik tot de persoonlijke staf van de bevelhebber."

Hoe heeft het leger zich over al die jaren volgens u ontwikkeld? "In het begin van de jaren 80 was de motivatie heel hoog. We genoten veel steun van de bevolking. Later gedurende de militaire periode is die steun weggevallen. Wij militairen spreken trouwens niet van militaire periode maar van interventieperiode. Nu zijn we ons ten volle bewust van onze positie; wij hebben trouw gezworen aan het democratisch gekozen gezag."

Hoe vindt u het dat de huidige president zelf ex-militair is? "Voor ons als militairen maakt het niet uit welke regering er zit. We zijn trouw aan de president, wie dat ook is. Dat de huidige president een militaire achtergrond heeft, is prettig omdat hij mogelijk meer oog heeft voor onze noden."

Hoe voelt u zich nu? "Een beetje emotioneel."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May