Prijzen aardappel en uien stijgen door droogte
22 Aug 2018, 22:39
foto


Producten zoals aardappelen en uien vertonen een steeds stijgende lijn door de aanhoudende hittegolf in Europa. Dit deelt het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI & T) mee. Door de droogte zijn deze producten schaars. Dit maakt dat de prijzen van deze producten, in de afgelopen weken flink zijn gestegen. Het ministerie verwacht dat de stijgende lijn in de komende 3 maanden zal aanhouden.

Het ministerie houdt de ontwikkelingen op de Europese markt nauwlettend in de gaten. In het kader van het stimuleren van de eigen productie zullen in samenwerking met het ministerie van LVV-maatregelen worden getroffen om de lokale markt te voorzien en te verzekeren van de beschikbaarheid van basisgoederen.

De Economische Controledienst (ECD) voert ondanks de schaarse middelen maandelijkse acties met betrekking tot de prijscontrole in de winkels alsook bij de groothandelaren en importeurs. Er zijn vooralsnog geen noemenswaardige verschillen in prijzen bij de importeurs en de detailhandel geconstateerd, die duiden op moedwillige prijsopdrijving, laat HI&T optekenen via het Nationaal Informatie Instituut.

De ECD zal gezien de omstandigheden de situatie in de winkels nauwlettend in de gaten houden. De gemeenschap wordt gevraagd om bij vermoeden van prijsopdrijving de COZA-app van het ministerie te gebruiken om dit te melden. De ECD zal elke melding onderzoeken. Niet elke prijsverhoging is een prijsopdrijving, stelt het ministerie.

De regering betreurt het dat individuen berichten hebben verspreid, als zouden de stijging van de prijzen te maken hebben met de aangekondigde maatregelen van de regering over salarisverhoging van de ambtenaren. Deze berichten dienen te worden gezocht in de sfeer van paniekzaaierij en onruststokerij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May