Indonesië: Tientallen doden na krachtige aardbeving
05 Aug 2018, 21:21
foto
De krachtige beving heeft tientallen levens geëist op het toeristische eiland Lombok van Indonesië. (Beeld: BB)


Hulpwerkers zeggen dat minstens 82 mensen zondag zijn omgekomen bij de krachtige beving op het Indonesische eiland Lombok. Honderden anderen zijn gewond geraakt door de aardbeving, zeggen functionarissen van de rampenbeheersing.

De beving met een kracht van 7 op de schaal van Richter heeft duizenden gebouwen beschadigd en stroomuitval veroorzaakt. Videobeelden toonden hoe mensen op het naburige eiland Bali schreeuwend uit hun huizen renden.

Het is de tweede beving in korte tijd. Een week eerder deed zich al een aardbeving voor op het toeristische oord, dat populair is voor zijn stranden en wandelpaden. Bij die beving kwamen 16 mensen om.

De Amerikaanse Geological Survey heeft gezegd dat de laatste aardbeving zich voor de noordkust van Lombok op 10 kilometer onder de grond heeft voorgedaan. Een tsunami-waarschuwing die na de beving was afgevaardigd, werd enkele uren later ingetrokken.

Een woordvoerder van het Indonesische bureau voor de bestrijding van rampen vertelde het persbureau AFP dat veel gebouwen in de belangrijkste stad van Lombok, Mataram zijn getroffen. Veel van de constructies zijn opgetrokken met zwakke bouwmaterialen.

Bewoners van Mataram beschreven de krachtige schok die mensen ertoe aanzette om uit gebouwen te vluchten. "Iedereen rende meteen zijn huis uit, iedereen is in paniek", zei bewoner Iman. In verschillende delen van Mataram is er stroomuitval.

Patiënten in het stadsziekenhuis en ook in het ziekenhuis van Denpasar op Bali werden geëvacueerd en in de straten verzorgd door artsen. De straten van Lombok en Bali waren vol puin, dat de lokale bevolking uren na de aardbeving probeerde op te ruimen. De aardbeving werd enkele seconden gevoeld op Bali, waar mensen uit gebouwen renden.

Luchthavens op beide eilanden functioneren allebei normaal, ondanks enkele kleine beschadigingen. Op de luchthaven van Denpasar op Bali werden enkele plafondpanelen door de trillingen losgerukt.

Indonesië is vatbaar voor aardbevingen, omdat het op de Ring van Vuur ligt - de lijn van frequente aardbevingen en vulkaanuitbarstingen die vrijwel de gehele rand van de Stille Oceaan omcirkelen. Meer dan de helft van 's werelds actieve vulkanen boven zeeniveau maken deel uit van de ring.

Een aardbeving met een kracht van 6,5 voltrok zich in 2016 aan de noordoostkust van het eiland Sumatra, waarbij tientallen mensen werden gedood en meer dan 40.000 mensen werden ontheemd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May