Suriname op regionale conferentie bevolkingsbeleid
04 Aug 2018, 10:22
foto
Michelle Jules van het Bureau Migratie en Integratie van Binnenlandse Zaken.


Suriname neemt deel aan de derde Regional Conference on Population and Development (RCPD) in Peru. Het ministerie van Binnenlandse Zaken draagt via het Bureau Migratie en Integratie (BMI) zorg voor het bevolkingsbeleid. Michelle Jules van de afdeling BMI maakt deel uit van de delegatie die Suriname vertegenwoordigt.

“Het is de bedoeling dat we op deze bijeenkomst de uitdagingen die bevolkingsontwikkeling in de weg staan gaan identificeren, maar ook oplossingsmodellen bedenken als regio”, zegt Jules.

Monitoring en evaluatie
De RCPD is een forum van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen dat zich bezighoudt met de monitoring en evaluatie van de bevolkingsontwikkeling. Dit gebeurt aan de hand van verschillende indicatoren, waaronder immigratie, inheemse volkeren, personen van Afrikaanse afkomst, veroudering, reproductieve- en gezondheidszorg. Jules geeft aan dat bij deze meeting maatschappelijke organisaties en overheden met elkaar in dialoog treden over oplossingsmodellen voor problemen in de regio.

Jeugdbeleid
De conferentie is van 7-9 augustus. In aanloop hiernaar is in Guyana een bijeenkomst gehouden waarbij het jeugdbeleid in het Caribisch gebied aan de orde is gekomen. De resultaten van die bijeenkomst worden gepresenteerd tijdens de conferentie in Peru. Suriname zal zijn bevolkingsrapport presenteren. Ook zal ons land namens het Caribisch gebied deelnemen aan een panel over immigratie en territoriale ongelijkheid. De regio heeft namelijk te maken met het wegtrekken van geschoold kader, alsook een groot verschil in de ontwikkelingskansen tussen jeugd in rurale gebieden en jeugdigen in steden.

Uitdagingen en successen
Suriname participeert aan de conferentie om zowel uitdagingen als successen op het gebied van bevolkingsontwikkeling te delen, maar ook om te komen tot de formulering van het bevolkingsbeleid. Met de participerende landen worden oplossingsmodellen bedacht voor de huidige uitdagingen. Tevens worden partners gezocht om die uitdagingen het hoofd te bieden. De delegatie bestaat verder uit Julia Terborg en twee jeugdvertegenwoordigers namens United Nations Population Fund.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May