Botopasi school beschikt nu over zonne-energie
03 Aug 2018, 22:35
foto
Ralf Weeks van Sutikamia overhandigt de sleutel van de locatie van de installatie, aan schoolleider Robenia Lisand van Botopasi.


De school van Botopasi beschikt nu over een zonne-energie installatie. Deze is aan het dorp geschonken door Sutikamia Eco Resort en partners. Sutikamia (Saramaccaans voor: Mooie Plek) is een toeristenoord aan de rand van het Saramaccaanse dorp Botopasi. De Botopasi school beschikt nu over maximaal 3000 watt energie. Assembleelid Carl Breeveld (DOE) heeft met een delegatie een bezoek gebracht aan Botopasi aan de Boven-Suriname.

Toen het eco-resort zonnepanelen zou aanschaffen, vonden Yvonne Boksebeld, Remfry Eduards, Ralf Weeks en Karel Eduards die het management van Sutikamia vormen, dat de plaatselijke school ook van zonne-energie moest worden voorzien. Samen met een gast van het resort zijn zij de initiatiefnemers geweest voor het aanvragen van projecthulp, deelt Breeveld mee. Aanleiding voor deze keuze is dat het dorp Botopasi ongeveer de helft van het jaar niet over elektriciteit beschikt, vanwege het niet regelmatig leveren van brandstof door de overheid. Bovendien is de stroom slechts ’s avonds beschikbaar wanneer de generator voor enkele uren draait. De generator is daarnaast duur in onderhoud, milieu-onvriendelijk en het geluid belastend voor het gehoor.

Het voordeel van beschikbaarheid van zonne-energie op deze school is dat veel meer activiteiten met de leerlingen kunnen worden ontplooid en de randvoorwaarden voor beter onderwijs worden versterkt, merkt Breeveld op. Hierbij kan gedacht worden aan gebruik van verlichting in de lokalen op donkere dagen en elektrische apparatuur w.o. ventilatoren, computers, airco’s of beamers. Hierdoor kunnen leerlingen en leerkrachten gebruik maken van moderne digitale onderwijsmogelijkheden.

Breeveld benadrukte in zijn toespraak bij de oplevering het belang van samenwerken om doelen te bereiken. Dit project is een goed voorbeeld daarvan. "Daarnaast draagt het bij om onze kinderen tot maximale prestaties te stimuleren." Hij sprak waardering uit voor de inzet van de jonge installateurs Gavin Eduards en Quincy Cairo. “Als parlementariër kan ik niet anders dan alle positieve initiatieven van burgers en organisaties ondersteunen. Niet alleen lanti heeft een taak om te investeren in de gemeenschap, maar ook particulieren zoals Sutikamia, die vandaag het goede voorbeeld geeft”.

Woorden van dank werden uitgesproken door kapitein Ro Eduards, schoolleider Robenia Lisand, de voorzitter van het plaatselijk gemeente bestuur en Henny Josafath namens de oudercommissie. Ayten Pengel en John Franker hielden een korte motivatie toespraak en boden namens de politieke organisatie DOE, schoolbenodigdheden voor de leerlingen aan. Met veel zang en spel werden de kinderen van de school bij de feestelijkheden betrokken. Ralf Weeks droeg de sleutel van de locatie waarin de installatie geplaatst is, over aan de schoolleider. Hierna werd het lint doorgeknipt door kapitein Eduards.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May