Rumoerige start DNA-vergadering over kwestie Alcoa
31 Jul 2018, 15:46
foto
Vicepresident Ashwin Adhin in gesprek met ministers en Dilip Sardjoe, voorzitter presidentiële commissie Alcoa, tijdens de schorsing. (Foto: Raoul Lith)


Niet president Desi Bouterse maar vicepresident (vp) Ashwin Adhin zal vandaag vragen over Alcoa/Suralco beantwoorden in De Nationale Assemblee. Uit zijn woorden blijkt ook dat het parlement niet uiterlijk 31 juli over de concept-definitieve overeenkomsten zal beschikken over de wijziging van de Brokopondo Overeenkomst. De regering had beloofd dat deze concepten de volksvertegenwoordiging vóór eind van deze maand zou krijgen.

De vergadering is al voor de tweede keer geschorst. Deze zou om 13.00 uur beginnen, maar Adhin was verlaat. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei dat gewacht wordt op de vp. Nadat de vergadering werd hervat, gaf Adhin aan dat de concept-overeenkomsten in het Engels zijn opgesteld. Deze moeten nog vertaald worden en enkele grammaticale zaken worden gecorrigeerd. Na de mededeling van Adhin werd de vergadering, mede op verzoek van NDP-fractieleider André Misiekaba, geschorst.

Bij de aanvang van de vergadering deelde Simons mee dat deze vergadering niet bedoeld is om de Brokopondo Overeenkomst te bespreken. "We hebben in het parlement ons gefocust op het acute vraagstuk van ontmanteling waarvan berichten DNA hebben bereikt, terwijl de Brokopondo Overeenkomst niet is gewijzigd. De vraag is in DNA en ook schriftelijk gesteld of dat mogelijk is. En hoe dat allemaal in mekaar zit. Deze vergadering gaat niet over de Brokopondo Overeenkomst, maar specifiek over de ontmanteling zoals we dat hebben gehoord in het parlement. Niet dat de overeenkomst niet genoemd mag worden. Het gaat in deze om brandende vraagstukken en alles wat de regering verder aan informatie heeft voor het parlement," zei Simons.

De fractieleider van de VHP, Chan Santokhi, stelde via een 'punt van orde' enkele vragen over de inrichting van de vergadering. Hij had ook moeite met de late aanvang van de vergadering die maanden wordt voorbereid. "U heeft als voorzitter namens het parlement publiekelijk gezegd dat de regering de toezegging gedaan heeft dat vóór het einde van de maand juli, u de wijziging van de Brokopondo Overeenkomst toegestuurd zou krijgen. Ik hoor net van u dat u dat niet gezien heeft. Weer een aspect waar de regering beloofd had weken van tevoren dat het gestuurd zou worden. Een zeer belangrijke issue, welke zoveel sociaal en maatschappelijke effecten heeft in de samenleving," voerde Santokhi aan. De vergadering is nog geschorst.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May