Jackpot
31 Jul 2018, 22:26
foto


Russia 2018 is geweest en de kampioen van het WK is bekend. Is het Frankrijk of Afrika? Het was een maand vol spanning en sensatie. Spanning om te (zitten) kijken wie erop of eronder zou gaan en sensationeel was het zeker wel. Al (heel) vroeg lagen de (meeste) favorieten tot grote teleurstelling van hun supporters eruit. Al met al kan teruggekeken worden naar een goed (georganiseerd) tournee. Het is nu uitkijken naar de 22e editie van het FIFA wereldkampioenschap voetbal in 2022 in Qatar.

Frankrijk heeft de jackpot gewonnen! De spelers zijn een paar miljoenen rijker geworden, maar helaas is de jackpot voor velen die ook ‘gespeeld’ hebben, niet gevallen. Integendeel zijn sommigen (veel) geld kwijtgeraakt vanwege de gok die zij gedurende deze periode gewaagd hebben. Gokken of wedden is een bezigheid waarbij iemand probeert de uitslag te voorspellen van een spel, wedstrijd of toernooi. Hierbij valt op te merken dat de uitslag geheel of gedeeltelijk toevallig is; het wordt immers niet door kennis of bekwaamheid bepaald maar het hebben van 'geluk' speelt hierbij een dominante rol. Zoveel geluk had men dus niet altijd, de inzet werd niet beloond. Gokken door deel te nemen aan diverse kansspelen is niet nieuw, de frequentie echter wel. Er waren altijd kansspelen, maar nooit zoveel! Men heeft (elke dag) de keuze uit een groot en divers aanbod welke steeds uitgebreid(er) wordt.

Op Facebook was er onlangs een meme welke impliceerde dat er een nieuw soort werk is waarbij de arbeiders veel overuren maken, waarvoor ze soms niks ontvangen. De afgelopen wereld kampioenschap was dat duidelijk zichtbaar, de hoeken stonden bol van deze arbeiders. Het WK is nu voorbij en voor sommige (arbeiders) is dus ook een eind gekomen aan het gokken (werken) terwijl er anderen zijn die (rustig) verder gaan. Er zijn verschillende soorten gokkers. We kennen de recreatieve speler, die het af en toe doet voor de gezelligheid en zich weet te beheersen qua tijd, geld en gedrag.

Daar tegenover staat de problematische speler die (steeds) meer geld uitgeeft dan goed, is wat op den duur leidt tot de verslaafde speler die dag en nacht ermee bezig is. Gokken kan dus een hobby zijn, maar ook ernstig ontaarden in verslaving. Het is daarom niet altijd een ongevaarlijk tijdverdrijf, er zijn ook risico’s die ermee gepaard gaan. Dit kan bijvoorbeeld op financieel gebied. Ook kan de verslaving ertoe leiden dat het belang van werk of studie ondergeschikt wordt. De gedachten die in het hoofd circuleren om steeds weer aan geld te geraken, kunnen zorgen voor stress, depressie en/of angsten. Tenslotte kan ook gedacht worden aan de gevolgen op lichamelijk gebied. Overmatig gokken gaat vaak samen met het nuttigen van veel alcohol en/of het roken van legale of illegale middelen. Enkele lichamelijke klachten die kunnen optreden zijn: vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid en of maagklachten.

Vroeger was het een belkaart, nu vraagt men naar suribet! De ‘nieuwste ontwikkeling' op het gebied van kansspelen is langzaam de markt aan het overnemen. Waren de verkoop locaties voorheen beperkt, thans verrijzen die als paddenstoelen uit de grond. Bijna op élke hoek is er zo’n kantoortje en zo worden er steeds meer geopend omdat er simpelweg op de vraag wordt ingespeeld.

De discussie die ik met een hele goede vriend had kwam erop neer dat het de overheid is die de burgers moet beschermen tegen dergelijke uitspattingen door wetten te slaan. Daar kan ik me wat bij voorstellen, maar aan de andere kant ben ik van mening dat de burger(s) bewust moeten kiezen waaraan zij hun geld besteden. Kansspelen slokken een groot deel van het budget van (arme) burgers op. Ja, men waagt een gok in de hoop dat het iets oplevert, wat in de meeste gevallen niet zo is. Persoonlijke keuzes staan hier niet ter discussie, maar laten we wel wezen, deze ‘ontwikkeling’ is alles behalve bevorderlijk voor onze samenleving waarin er volgens mij al voldoende mis is.

Heel voorzichtig kan dus gesteld worden dat dit niet het beste is dat we willen voor onze samenleving. Ik boycot niemands onderneming, maar wij moeten met z’n allen wel goed nadenken hierover. Gokken en de (eventuele) verslaving die daarmee gepaard gaat, is iets dat wij niet lichtelijk moeten nemen. Gokken is en blijft een onschuldige en gevaarlijke bezigheid welke we in tegenstelling tot wat ik thans merk juist moeten demotiveren. Met een kantoor op loopafstand, maar zeker ook de online mogelijkheden, is dit denk ik haast niet meer te stoppen. De vraag wat het beleid is in deze, is een waarmee we kunnen afsluiten.

Nathalie Valpoort BSc.