Oppositie Zimbabwe: Kiescommissie vertraagt resultaat
31 Jul 2018, 14:30
foto
Aanhangers van de regerende ZANU-PF-partij van president Emmerson Mnangagwa vieren de algemene verkiezingen in Harare, Zimbabwe. (Foto's: Reuters)


De oppositie van Zimbabwe heeft de verkiezingscommissie vandaag beschuldigd van het opzettelijk uitstellen van de resultaten van de stemming van gisteren –maandag- om de regerende partij te bevoordelen. Er zijn onregelmatigheden gemeld bij in de eerste verkiezingen die gehouden zijn sinds Robert Mugabe tijdens een staatsgreep in november vorig jaar werd afgezet.

Hoewel de verkiezingen vreedzaam verliepen, patrouilleerden meerdere vrachtwagens met waterkanonnen buiten het centrale hoofdkwartier van de oppositie Movement for Democratic Change (MDC) in Harare. In rood geklede supporters dansten tot laat in de straten.

Sommige lokale resultaten van de parlementsverkiezingen die tegelijkertijd zijn gehouden, zijn binnen. Maar de Zimbabwe Electoral Commission (ZEC) heeft nog geen cijfers geproduceerd na de presidentsverkiezingen van maandag. Priscilla Chigumba, hoofd van ZEC, zei dat het presidentiële resultaat mogelijk pas zaterdag wordt bekendgemaakt.

De voormalige MDC-minister van Financiën Tendai Biti en ZESN, de belangrijkste nationale verkiezingswaarnemer, zeiden dat één op de vijf stembureaus - meer dan 2.000 in totaal - geen resultaten van de stemmen - zoals vereist door de wet - op hun deuren hadden geplaatst. Die omissie gaf ruimte aan de ZEC, die door ZESN en de oppositie beschuldigd werd van vooringenomenheid, om de resultaten te manipuleren ten gunste van president Emmerson Mnangagwa en de heersende ZANU-PF-partij, zei Biti.

"Er is een opzettelijke vertraging opgetreden bij het formeel bekendmaken van resultaten," vertelde Biti op een persconferentie die het karakteriseerde als "inmenging in de wil van de mensen". ZESN en andere maatschappelijke organisaties waren bezig met het voorbereiden van een juridische klacht om de resultaten openbaar te maken, zei Biti.

ZEC zei dat er geen manipulatie of bedrog in de stemming was. De geloofwaardigheid van de commissie is van vitaal belang voor Zimbabwe's pogingen om uit de paria-status en het economische verval te komen waarin het zonk in de tweede helft van Mugabe’s bewind. De 94-jarige Mugabe is bijna vier decennia aan de macht geweest.

ZEC heeft echter niet uitgelegd waarom de stembureaus de resultaten niet hebben geplaatst. De strijd gaat tussen Mnangagwa (75) , een lang dienstdoende veiligheidschef die de leiding nam nadat hij met behulp van het leger Mugabe had afgezet, en de 40-jarige MDC-leider Nelson Chamisa.

Beide mannen hebben hun vertrouwen in de overwinning uitgedrukt, hoewel westerse diplomaten en lokale waarnemersgroepen zeiden dat het een nek-aan-nekrace is. De opkomst bij de verkiezingen was 75 procent.

"De informatie van onze vertegenwoordigers op het veld is buitengewoon positief," zei Mnangagwa op zijn officiële Twitter-account. Chamisa had eerder gezegd dat hij klaar was voor de overwinning en schreef op Twitter: "We zijn in afwachting van ZEC om zijn grondwettelijke plicht uit te voeren om de verkiezingsuitslag officieel bekend te maken en we zijn klaar om de volgende regering te vormen."

Naast het kiezen van een president, stemden Zimbabwanen voor 210 parlementsleden en meer dan 9.000 raadsleden. Het definitieve resultaat zal mogelijk pas bekend zijn op 4 augustus. Bij afwezigheid van een duidelijke winnaar, vindt een tweede ronde plaats op 8 september.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May