Krachtige storm nadert door weer verwoest Japan
28 Jul 2018, 19:27
foto
Soldaten ontruimen wegen op 10 juli na aardverschuivingen in Yanohigashi, in de buurt van Hiroshima. (Getty Images)


Honderden vluchten in Japan zijn geannuleerd, terwijl het land zich opmaakt voor een krachtige tyfoon met windstoten tot 180 km per uur. Tyfoon Jongdari (of "veldleeuwerik" in het Koreaans) zal naar verwachting zaterdag laat of zondag vroeg aan land komen op het belangrijkste eiland van het land, Honshu.

De storm komt minder dan een maand nadat meer dan 200 mensen door overstromingen zijn gedood en een hittegolf tientallen doden heeft achtergelaten. Het Japanse Meteorologische Agentschap heeft de lokale bevolking gezegd klaar te zijn om te evacueren.

In de vroege avonduren lokale tijd lag de categorie 1 Jongdari ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Tokyo. Er is voorspeld dat in de buurt van de stad Nagoya aan land komt.

Meer dan acht miljoen mensen kregen eerder deze maand het bevel om hun huizen te verlaten, toen hevige regenbuien ertoe leiden dat rivieren over hun oevers traden. Maar sommigen raakten ingesloten nadat ze de opdracht niet hadden opgevolgd. Volgens critici kwam de officiële waarschuwing te laat.

"We zijn bang dat mensen mogelijk niet kunnen evacueren vanwege sterke wind of overstromingen die evacuatieroutes blokkeren," zei gouverneur Hidehiko Yuzaki van Hiroshima. "Ik zou willen dat mensen van tevoren evacueren, zodat ze hun leven kunnen redden." Er zijn evacuatie-adviezen gegeven aan 36.400 mensen in de westelijke stad Shobara en 6.300 in de stad Kure, melden Japanse media.

De prefecturen die het zwaarst werden getroffen door overstromingen waren Okayama, Hiroshima en Yamaguchi, in de regio Chugoku. Meer dan 4.000 overlevenden wonen daar nog steeds in tijdelijke opvangcentra. "We zijn volledig klaar om inwoners 24 uur per dag te evacueren," vertelde Tadahiko Mizushima, een functionaris in Okayama aan persbureau AFP.

"We besteden speciale aandacht aan de gebieden waar de restauratie van rivieroevers aan de gang is, want het zou de eerste zware regenval zijn sinds de ramp." Aan de Japanse publieke omroep NHK zei hij: "Het gaat een dubbele klap uitdelen. We zijn serieus ongerust."

Zandzakken worden snel opgeworpen als barrières tegen de gevreesde overstromingen. Beelden vertonen al grote golven voor de kust ten zuidwesten van Tokio en de veerdiensten zijn opgeschort. Voorspellers zeggen dat het gebied rondom de hoofdstad 40 cm regen in 24 uur vanaf zaterdagmiddag kan krijgen.

De overstromingen eerder deze maand waren de ergste ramp door weersomstandigheden in tientallen jaren in Japan en werden snel gevolgd door een ongekende hittegolf die tot een natuurramp is uitgeroepen. Minstens 80 mensen zijn gedood door de temperatuur, en meer dan 22.000 zijn in het ziekenhuis opgenomen met een hitteberoerte.

Het land is nu in de greep van het tyfoonseizoen, waarbij tropische stormen tijdens de zomermaanden de Stille Oceaan doorkruisen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May