Pakistan: Partij ex-premier Nawaz Sharif erkent verlies
27 Jul 2018, 22:27
foto


De partij van de voormalige premier van Pakistan, Nawaz Sharif, zegt dat hij het nieuwe parlement van het land niet zal boycotten, ondanks terughoudendheid over de verkiezingsresultaten. De voormalige cricketspeler Imran Khan, wiens PTI-partij een duidelijke voorsprong heeft in de tot nu toe gerapporteerde resultaten, heeft de overwinning opgeëist.

Eén van de leiders van de PML-N-partij van Sharif zei vandaag dat de partij de uitslag van de parlementaire stemming zou aanvaarden omwille van de democratie. De partij uitte eerder beschuldigingen van stemfraude tijdens de woensdag gehouden verkiezingen.

Een monitoringsteam van de Europese Unie heeft vandaag verklaard dat de verkiezingscampagne een "gebrek aan gelijkheid" vertoonde. "Hoewel er verschillende wettelijke bepalingen waren om een gelijk speelveld te waarborgen, zijn we tot de conclusie gekomen dat er een gebrek aan gelijkheid en kansen was," vertelde hoofdwaarnemer Michael Gahler aan verslaggevers. "Kandidaten met een groot politiek beroep en financiële middelen - de zogenaamde 'electables' - domineerden vaak de campagne."

De 65-jarige Khan is geconfronteerd met beschuldigingen dat zijn verkiezingscampagne steun heeft gehad van de militairen, een claim die hij en het leger ontkennen. Khan heeft Pakistan in 1992 gevoerd naar de Wereldbeker. Sindsdien heeft hij veel van zijn beroemde playboy-imago verloren. De charismatische leider zei donderdag dat de stembusgang de "duidelijkste en eerlijkste verkiezingen was die Pakistan ooit heeft gehad".

De verkiezing werd gezien als een wedstrijd tussen de Pakistan Tehreek-i-Insaf (PTI) partij van Khan en de Pakistan Muslim League-Nawaz (PML-N) van Sharif. Een officiële bevestiging van de stemmingsuitslag moet nog komen.

Uit de tot nu toe behaalde resultaten blijkt dat de partij van Khan leidt met 114 zetels van de 272 kiesdistricten van de Nationale Assemblee. De PML-N achtervolgt op grote afstand. Op de derde plaats is de Pakistan Peoples Party (PPP) onder leiding van Bilawal Bhutto Zardari, de zoon van de vermoorde tweevoudige premier Benazir Bhutto.

Er zijn echter in totaal 137 zetels nodig voor een meerderheid. Khan is duidelijk op weg om de volgende premier van Pakistan te worden, maar hij zal wel een coalitieregering moeten vormen. De opkomst bij de verkiezingen wordt geschat op tussen de 50 en 55 procent van de 106 miljoen stemgerechtigden.

Pakistan heeft een bevolking van ongeveer 200 miljoen en is een nucleair gewapende rivaal van India. Het is ook een belangrijke ontwikkelingseconomie en één van ’s werelds grootste naties met een overwegend moslimbevolking. Het land is tijdens zijn 71-jarige geschiedenis afwisselend door het leger geregeerd. Deze verkiezingen zijn belangrijk, omdat het wordt beschouwd als de tweede opeenvolgende democratische overgang van het land.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May