Brics steunt 'open wereld economie'
27 Jul 2018, 10:18
foto
De Brics-leiders (China, India, Zuid-Afrika, Brazilië en Rusland) in Johannesburg.(Getty Images)


De leiders van de Brics-opkomende economieën hebben een verklaring ondertekend waarin het belang wordt benadrukt van een "open wereldeconomie", waarin alle landen profiteren van de globalisering. Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika steunden ook een "open en inclusief" multilateraal handelsstelsel volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Maar ze zeiden dat het multilaterale handelsstelsel voor ongekende uitdagingen stond. Hun opmerkingen komen te midden van de toenemende spanningen in de handel, veroorzaakt door Amerikaanse tarieven. De leiders hebben elkaar ontmoet op de 10e Brics-top in Johannesburg.

"Wij bevestigen opnieuw de centrale rol van het op regels gebaseerde, transparante, niet-discriminerende, open en inclusieve multilaterale handelssysteem, zoals belichaamd in de Wereldhandelsorganisatie, dat een voorspelbaar handelsklimaat en de centrale rol van de WTO bevordert", staat in de verklaring die is ondertekend door de vijf leiders.

Ze voegden er echter aan toe: "We erkennen dat het multilaterale handelsstelsel voor ongekende uitdagingen staat. We onderstrepen het belang van een open wereldeconomie, waardoor alle landen en volkeren de voordelen van globalisering kunnen delen, die inclusief moet zijn en duurzame ontwikkeling en welvaart van alle landen moet ondersteunen. We roepen alle WTO-leden op om zich aan de WTO-regels te houden en hun beloften in het multilaterale handelssysteem na te komen."

De Brics-top is de eerste sinds de Amerikaanse president Donald Trump tarieven instelde voor miljarden dollars aan goederen uit de hele wereld, met name China. Hij heeft in september verdere heffingen beloofd voor US$ 200 miljard aan Chinese producten. Trump wil ook het handelstekort verkleinen met China - een land dat hij beschuldigt van oneerlijke handelspraktijken sinds hij president werd.

Hij maakte een groot punt van het wegwerken van de handelstekorten van het land tijdens zijn campagne. Hij is ervan overtuigd dat ze de Amerikaanse industrie schade toebrengen en heeft herhaaldelijk tijdens campagnes en op Twitter gezegd dat de VS meer moeten doen om ze aan te pakken.

In Johannesburg zei de Chinese president Xi Jinping donderdag: "We moeten samenwerken ... om het op regels gebaseerde multilaterale handelsregime veilig te stellen, handel en investeringen, globalisering en facilitering te bevorderen en protectionisme zonder meer af te wijzen." Een dag eerder zei hij dat er geen winnaar zou zijn in een wereldwijde handelsoorlog.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May