Dam Laos ingestort, honderden vermist
24 Jul 2018, 07:40
foto
Zeker zes dorpen zijn overstroomd nadat een dam in de provincie Attapeu, Laos is ingestort. (Foto's: Laos News Agency)


Honderden mensen worden vermist en een onbekend aantal is dood nadat een in aanbouw zijnde dam in het zuidoosten van Laos is ingestort. De ineenstorting van de waterkrachtcentrale in de provincie Attapeu heeft maandag laat vloedstromen in zes dorpen veroorzaakt, meldt Lao News Agency.

Meer dan 6.600 mensen zijn dakloos geworden, voegde het toe. Foto's uit de omgeving toonden zwaar beladen boten die mensen in veiligheid brachten door modderig water. "De ramp heeft verschillende mensenlevens geëist [en] heeft honderden mensen vermist gelaten", meldde het agentschap. De reden voor de ineenstorting van de dam Xepian-Xe Nam Noy is onduidelijk. De bouw ervan begon in 2013 en het was de bedoeling om dit jaar te beginnen met het genereren van stroom. Het incident volgt op zware regenval en overstromingen in het zuiden van Laos.

Premier Thongloun Sisoulith heeft regeringsvergaderingen uitgesteld en is naar het getroffen gebied in het district Sanamxay gegaan met hoge functionarissen om hulpoperaties te volgen, aldus de staatsmedia. Lokale autoriteiten hebben een beroep gedaan op overheidsinstanties en andere gemeenschappen om noodhulp te bieden aan slachtoffers zoals kleding, voedsel, drinkwater en medicijnen.

De regering in Laos heeft een ambitieus plan voor de bouw van dammen gelanceerd om de "batterij van Azië" te worden. Laos ligt aan de Mekong rivier en zijn zijrivieren - een perfecte locatie voor waterkracht. Het land heeft 39 waterkrachtcentrales en er worden 53 meer gepland of gebouwd.

Tegen 2020 is Laos ook van plan 54 extra transmissielijnen voor elektriciteit en 16 onderstations te bouwen.Laos exporteert al twee derde van de productie van zijn waterkrachtcentrales, waarbij elektriciteit ongeveer 30% uitmaakt van alle export van Laos.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May