BID-team Zanderij en het DNA-lid Bee
24 Jul 2018, 02:08
foto


Assembleelid Marinus Bee van de ABOP vindt het ronduit belachelijk dat zijn koffer door het BID-team aan een controle is onderworpen. “Hij voelt zich gecriminaliseerd door de eigen mensen”(..) en heeft minder moeite met de honderd procent controle op Schiphol(..).

Mijn mond viel open bij het lezen van zijn statement. Het is publieksgeheim dat de honderd procent controle op Schiphol bij passagiers uit Suriname ronduit discriminerend – en criminaliserend is: DNA lid of niet; diplomatiek paspoort of niet: wij Surinamers worden door de Nederlandse douane weggezet als drugssmokkelaars. De drugshonden bij de uitgang van de sluis zegt genoeg voor de oplettenden.

Wat de heer Bee vergeet (en ik heb bijzonder veel respect voor hem) is, dat hij deel uitmaakt van de wetgevende macht in het land en moet weten ‘dat niemand boven de wet staat”: ook hij niet! Controle is geen daad van vijandschap. Dat hij deze controle politiseert zegt veel over de politiek in ons land.

Toen ik als politieman in de jaren zeventig bij het KPS werkte, werden een collega en ik (ook) geconfronteerd met een soortgelijk geval. Zonen van twee ministers hadden zich schuldig gemaakt aan het in bezit hebben van verdovende middelen. Bij hun arrestatie kregen wij te horen: “jullie weten niet wie wij zijn hé? Onze vaders zullen er voor zorgen dat wij zo weer thuis zijn”. Een politie inspecteur- toen werkzaam als hoofd van de narcotica- vond het nodig één van de ministers te contacten om aan te geven dat zijn zoon was gearresteerd. Deze minister gaf toen opdracht zijn zoon vrij te laten hetgeen ook gebeurde.

Dat was Suriname in de jaren zeventig. En daar sta je dan. Alles wat ik had geleerd in de opleiding bij het vak strafvordering/strafrecht werd op dat moment overboord gegooid. Een zoon van een ‘gewone burger’ zou linea recta in de cel verdwijnen.

Het DNA-lid Bee zou de politie moeten complimenteren voor haar uitstekend werk en niet gaan ‘dreigen‘ met represailles richting het BID-team. Dát is crimineel gedrag meneer Bee. U snapt er de ballen niet van en zo lopen er nog tig figuren rond zoals u die denken dat zij boven de wet staan en interessant lopen te doen . Dus: “Bee, kappen ermee…”.

Ik complimenteer het BID-team en de heer Hellings voor hun standvastigheid en werkhouding. Dit soort mannen heeft het KPS nodig én Suriname. Geen omhooggevallen figuren die zichzelf belangrijk vinden.

De Surinaamse politie heeft het momenteel ontzettend moeilijk in de uitoefening van haar taken (door gebrek aan bijna alles en een te verwaarlozen salaris).
Ik wil het DNA lid Bee c.s. adviseren zich hard te maken voor het optimaliseren van het werk binnen het KPS en dit orgaan als rechterarm van de rechtsstaat te ondersteunen, zodat wij als Surinamers in een veilig land kunnen vertoeven én met een gerust hart het vliegtuig in kunnen stappen.

Aan het BID-team en de leiding wil ik het volgende zeggen: Rug rechthouden, zonder onderscheid te maken. De wet geldt voor eenieder.
En nu nog het reciprociteitsbeginsel toepassen naar passagiers vanuit Schiphol richting Zanderij…. Ook de honderd procent controle toepassen: want er komt wat rotzooi ons land Suriname binnen!!

Drs. Ing. Colvin Overdiep Mph

(Docent Criminologie, Bestuurskunde en Veiligheidsvraagstukken)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May