Hittegolf Japan: Temperatuur breekt nationaal record
23 Jul 2018, 20:31
foto
Kinderen koelen zich af met waterstralen in een park in Tokio. (Foto: EPA)


De temperaturen in Japan hebben een recordhoogte bereikt, waarbij de autoriteiten een nieuwe waarschuwing hebben afgegeven om veilig te blijven. Japan is al dagen in de greep van een dodelijke hittegolf, hoewel de aantallen gemelde doden sterk variëren van 15 tot wel 40.

Maandag bereikte de thermometer een piek in 41,1°C in Kumagaya, in de buurt van Tokyo, waardoor het vorige nationale record van 41°C vanaf 2013 is verbroken. Meer dan een dozijn steden hebben temperaturen van ongeveer 40°C genoteerd.

Het Japanse agentschap voor rampenbeheer drong er bij mensen op aan om in ruimten met airconditioning te blijven, water te drinken en te rusten om hitte-uitputting te voorkomen. "Mensen in gebieden waar temperaturen zo hoog als 35 graden of hoger zijn, moeten uiterst voorzichtig zijn," om een zonnesteek te vermijden, vertelde een functionaris van het meteorologische bureau aan persbureau AFP. En zelfs bij lagere temperaturen kan de hitte gevaarlijk zijn voor kleine kinderen en ouderen, en afhankelijk van de omgeving en activiteiten die je doet," waarschuwde hij.

In Yokohama, een stad ten zuiden van Tokio, namen mensen deel aan een evenement dat bekend staat als uchimizu, of 'waterceremonie' - de hete trottoirs gieten of besprenkelen met koud water in een poging om ze af te koelen.

Deze zomer zijn volgens persbureau Kyodo al meer dan 10.000 mensen naar het ziekenhuis gebracht als gevolg van de hitte. Op maandag stierven een aantal ouderen als gevolg van de intense hitte in de prefecturen rond Tokio, volgens de lokale autoriteiten.

Een dag eerder heeft de brandweer van Tokyo ongeveer 3.125 keer een ambulance uitgezonden binnen de hoofdstad, het grootste aantal sinds de start van de noodhulpdiensten in 1936. Zonnesteek en uitputting hebben volgens AFP bijgedragen aan noodoproepen. De gouverneur van Tokio, Yuriko Koike, zei dat de recente hittegolf "precies leek op het leven in een sauna".

Het vorig record van 41°C was in augustus 2013 gemeten in de westelijke prefectuur van Kochi, zegt het Japanse Meteorological Agency. De huidige hittegolf is de heetste in de geschiedenis en heeft bijgedragen tot bezorgdheid over de Olympische Zomerspelen 2020 in Tokio.

Olympische functionarissen en de lokale overheid van Tokio hebben gesproken over maatregelen van zonwerende verf op wegen tot mobiele miststations om de hitte aan te pakken. Koike zei dat de bezorgdheid niet alleen geldt voor de atleten die aan de wedstrijden zullen deelnemen, maar ook voor toeschouwers "die op de weg juichen".

"Tegenmaatregelen tegen hitte zijn één van de belangrijkste pijlers voor het succes van de Olympische Spelen van 2020," vertelde ze op een persconferentie maandag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May