Getrouw: Drugs op Spaans schip niet uit Suriname
11 Jul 2018, 00:47
foto
1850 kilogram cocaïne in beslag genomen door de Spaanse justitiële autoriteiten op een zeilboot. Het moederschip had kort daarvoor Suriname aangedaan. De zeilboot werd beladen voor de kust. (Foto: Spaanse douane)


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft in De Nationale Assemblee dinsdag ontkend dat de 1850 kilogram cocaïne, die onderschept is door Spaanse autoriteiten, uit Suriname afkomstig is. In de mededelingen van de Spaanse justitie is aangegeven dat de cocaïne in de zeilboot 'Pepper Sauce' vermoedelijk uit Suriname afkomstig is. "Ten aanzien van de drugsvangsten in Spanje, waarbij de drug overgeheveld is geworden op boten nabij de Surinaamse kust, is gebleken dat de drug niet uit Suriname, maar uit Brazilië afkomstig is," zei de bewindsman in 's lands vergaderzaal. Hij ging er niet verder op in.

Op 20 juni dit jaar is een inval gedaan door de Spaanse autoriteiten voor de kust van Las Palmas, waarbij de 1.850 kilo cocaïne, ter waarde van 65 miljoen euro, is aangetroffen. Twee Fransen en een Engelsman werden gearresteerd. Door internationale samenwerking van inlichtingendiensten, was de Spaanse justitie geïnformeerd over het overladen van de drugs vanuit het moederschip dat Paramaribo had aangedaan, in de zeilboot. Dit vond plaats voor de Surinaamse kust. Het schip en de zeilboot werden reeds geruime tijd gevolgd.

Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) merkte op dat hij blij is dat de minister aangegeven heeft dat de drugs waarschijnlijk uit Brazilië komt. Hij voerde aan dat "men te snel schreeuwt, weer drugsvangst uit Suriname. Men is blij want politiek wil men scoren". Het Assembleelid zei dat het bewuste schip wel Paramaribo half beladen heeft aangedaan. Het vaartuig is eerst naar vier verschillende landen in het Caribisch Gebied geweest, voor het hier aankwam. De cocaïne kon ook ergens anders zijn ingeladen, benadrukte Doekhie. "Surinamers moeten voorzichtig zijn om in een hoera-stemming te verkeren. Mensen die het meest schreeuwen hier, vergeten dat in hun voorzaal 350 kilogram drugs lag opgeslagen en toen de Narcotica Brigade de inval wilde doen, mocht het niet. Hogerhand heeft hen teruggefloten."

Kort daarvoor heeft Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) het woord gevoerd, waarbij ze van de minister informatie wilde hebben over drugsvangsten, ontmantelen van criminele organisaties en rechtshulpverzoeken. Mathoera stelde na Doekhie's uitspraken of het kan dat een lid in De Nationale Assemblee zit en zich schuldig kan hebben gemaakt aan wat Doekhie beweert. Hoe kan dit de hamer passeren, vroeg ze. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei hierop dat zij Doekhie niet heeft horen zeggen "een lid van het college", anders zou zij hebben ingegrepen. Volgens haar sprak Doekhie in algemene zin. Doekhie kreeg het woord om te verduidelijken wat hij bedoelt. "Voorzitter, ik heb ethiek en moraal in acht genomen. Ik heb het diplomatisch gebracht. Maar als u wil, dan kan ik zeggen, het is dat lid, Mathoera", zei Doekhie tot twee maal toe, wijzend naar Mathoera. Zijn microfoon was kort ervoor uitgeschakeld, maar zijn uitspraak is door eenieder gehoord. Simons schorste hierop de vergadering.

Nadat de vergadering is hervat, deelde Simons mee dat overleg is gepleegd en teruggegaan moet worden naar de orde van de dag. Mahinder Jogi (VHP) en Melvin Bouva (NDP) hebben naar aanleiding van de schorsing de gelegenheid gekregen om hun zegje te doen. Jogi voerde aan dat het volk genoeg problemen heeft, die aangekaart zijn. Gefocust moet worden om de problemen op te lossen. Mensen die persoonlijk willen vechten, moeten dat op straat doen. De immuniteit die Assembleeleden hebben, moet niet misbruikt worden om onterecht dingen te slingeren in de vergaderzaal. Bouva zei dat het niet de bedoeling kan zijn om de vergadering te verstoren of iets te zeggen over een ander lid. Ook hij vroeg om over te gaan tot de orde van de dag, waarmee deze zaak werd afgesloten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May