WK 2018: Frankrijk wil tweede beker, België wil zijn eerste
10 Jul 2018, 14:25
foto
De Belgen hebben zich ontpopt tot één van de favorieten voor de wereldtitel. (Foto's: Reuters)


Trainer Roberto Martinez heeft er bij België op aangedrongen om "zonder angst te spelen" in de halve finalewedstrijd tegen Frankrijk. En gezien zijn gewaagde aanpak in de verbluffende overwinning op Brazilië, is het duidelijk een mantra waarin hij gelooft.


Met Kevin De Bruyne die was ingezet in een valse negen rol, vond Romelu Lukaku ruimte op de rechterflank, opnieuw een list die Martinez af en toe gebruikte bij Everton. Topscorer Lukaku is niet trefzeker geweest in geen van de twee knockout-overwinningen van België, maar heeft veel lof gekregen voor zijn allround-wedstrijd. Hij assisteerde bij het tweede doelpunt tegen Brazilië. De spits lijkt ervan te genieten te werken met de assistent van Martinez, de Franse recordscorer Thierry Henry.

Henry's aanwezigheid in het kamp van België voegt extra intriges toe aan dit spel. De laatste halve finalewedstrijd van Frankrijk tegen Portugal in 2006, werd beslist door een penalty die Henry won en werd verzilverd door Zinedine Zidane.

De Franse coach Didier Deschamps, een voormalige teamgenoot van Henry, zegt dat het "bizar" is om hem op de oppositiebank te zien, maar voegt eraan toe "hij is iemand die ik echt waardeer". Nu titelfavoriet Brazilië is uitgeschakeld, net als Argentinië, Duitsland en Spanje, is Frankrijk een van de overgebleven favorieten voor de wereldtitel. De ploeg van Deschamps heeft nog geen enkele wedstrijd verloren en hoopt op een tweede wereldtitel in Rusland.

België versloeg Brazilië in de kwartfinales, terwijl Frankrijk Messi en co uitschakelde met 4-3. De groepsfase wist België overtuigend te winnen. Tegen Panama speelden de Rode Duivels, 3-0 terwijl het tegen Tunesië 5-2 werd. Ook Engeland moest eraan geloven en verloor met het kleinste verschil van de Belgen.

Memorabel is de wedstrijd tegen Japan in de achtste finale, waar België tegen een achterstand van 0-2 aankeek. Mede door goede wissels van Martinez, keerden de Belgen het duel in de laatste twintig minuten volledig om. Ze wonnen de strijd met 3-2.

In het Sint Petersburg Stadion kan Frankrijk weer beschikken over Blaise Matuidi die terug is na een schorsing. Hij zal zijn plaats overnemen van middenvelder Corentin Tolisso die in zijn plaats speelde tegen Uruguay. Aanvaller Olivier Giroud zal zijn startplek behouden ondanks het feit dat hij nog niet trefzeker was tijdens dit WK.

Bij de Belgen is rechtsachter Thomas Meunier geschorst, dus zal Martinez zijn defensie moeten herschikken. De coach veranderde van tactiek tegen Brazilië en verliet zijn favoriete 3-4-2-1-formatie. Aanvaller Lukaku bracht veel van dat duel op de rechterflank door, waarbij middenvelder De Bruyne af en toe als een valse negen handelde. Het valt nog te bezien of Martinez die truc tegen de Fransen herhaalt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May