Parlementen Suriname en Frankrijk verstevigen band
08 Jul 2018, 00:52
foto
De Franse delegatieleider Hubert Julien-Laferriere en Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons schudden elkaar de hand. Beide parlementen gaan nauw met elkaar samenwerken. (Foto: Raoul Lith)


De Nationale Assemblee (DNA) en een afvaardiging van het Franse parlement hebben afspraken gemaakt om het contact met elkaar meer structuur te geven. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, geeft aan dat tijdens het bezoek de delegaties onderwerpen hebben besproken die belangrijk zijn voor beide landen.

Toerisme, gezondheidszorg, onderwijs, handel en de situatie van de grensbevolking die vaker problemen heeft bij het oversteken van de rivier, die niet geheel van Suriname is, alsook mogelijke economische verbanden tussen Suriname en Frankrijk en uitdagingen zoals gastarbeiders en vluchtelingen,” kwamen onder andere tijdens het bezoek aan de orde. De bevolking van Suriname heeft intensief contact met het gebiedsdeel Frans-Guyana en er is veel verkeer over de rivier. Door mensen uit Frans-Guyana worden verschillende activiteiten uitgevoerd in Suriname zoals toerisme, arbeid en handel.

Simons geeft aan dat het belangrijk is dat de volksvertegenwoordigers van beide volkeren beter contact met elkaar hebben. Het bezoek van de Franse delegatie aan is daarvan een uiting. Simons geeft echter aan dat parlementen geen regeringen en dus geen uitvoerende organisaties zijn. De parlementaire delegaties brengen daarom de zaken die besproken zijn terug naar de regering. Op deze wijze draagt het parlement bij aan de ontwikkeling van de relatie van beide landen.

Delegatieleider Hubert Julien-Laferriere, vond het een genoegen om Suriname te bezoeken en de banden met de parlementariërs te versterken. Beide landen hebben volgens hem veel uitdagingen die aangepakt moeten worden, vooral vanwege de gezamenlijke grens van meer dan 520 kilometer lang. Er is reeds een goede en intensieve samenwerking tussen Frankrijk en Suriname, met name het AFD, het Franse agentschap voor ontwikkeling, welke aan de basis heeft gestaan van de bouw van het nieuwe ziekenhuis van Albina. De Marowijnerivier is als gezamenlijke grens een gebied waar heel veel gebeurt welke aangepakt en besproken moet worden. “We zijn zeer verheugd met de recente ratificatie van het politiesamenwerkingskoord tussen de beide landen.” Frankrijk is bereid zijn expertise en know how ter beschikking te stellen binnen de samenwerking, zegt Laferriere.

De delegatie van de ‘Vriendschapsgroep Frankrijk en Suriname’ bestaat uit de parlementariërs Hubert Julien-Laferriere, Jean-Luc Lagleize en Patrice Verchère. Laferriere (coalitie) is tevens de voorzitter van de Franse parlementaire commissie voor overzeese gebiedsdelen, waaronder Frans-Guyana valt. Het bezoek aan Suriname duurt van 4 tot 8 juli 2018. De parlementariërs hebben zich ook georiënteerd in de grensstad Albina. Het bezoek wordt beëindigd met een gemeenschappelijke verklaring waarin de zaken en afspraken die besproken zijn worden weergegeven, alsook de kansen en uitdagingen. In de toekomst zal dus ook een Surinaamse delegatie Frankrijk bezoeken om follow-up te geven aan wat begonnen is.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May