WK 2018: Engeland in laatste vier
07 Jul 2018, 13:19
Harry Maguire kopt de Engelsen op voorsprong in het eerste halfuur. (Foto: Reuters)

Met doelpunten van Harry Maguire en Delli Alli heeft Engeland zich van een plaats in de laatste vier verzekerd. Engeland was dominanter dan Zweden, die zich had teruggetrokken in de verdediging. De laatste keer dat Engeland de halve finale bereikte was in 1990, toen waren zeventien van de 23 spelers van het team nog niet geboren. In de halve finale komt Engeland uit tegen de winnaar van het duel tussen Kroatië en gastland Rusland.

Het duel begon traag waarbij Zweden het initiatief aan Engeland overliet. Nog voor het eerste halfuur willen de Engelsen een strafschop. Een voorzet van Sterling kwam onvrijwillig tegen de arm van Emil Forsberg. Geen penalty beslist de arbiter. En dan is daar de goal van Maguire. Hij kan een hoekschop Forsberg van zich afschudden en kopt de bal loeiend tegen de netten. Het spel kabbelt verder zonder noemenswaardige pogingen. Tot Raheem Sterling op de 45e minuut mist de voorsprong te vergroten. Hij kan op een voorzet van Jesse Lingerd trappen, maar Robin Olson redt. Kort daarna mist hij weer als hij alleen voor Olson staat.

Na de rust komt Zweden opzetten. Marcus Berg kopt, maar Jordan Pickford staat op zijn plaats met tweeminuten in de tweede helft. Het tweede doelpunt van de Engelsen komt van een kopbal van Alli. Lingard brengt de bal in de zestien meter. Zweden vergeet Alli, die zomaar kan inkoppen, 2-0 in de 59e minuut. Zweden mist daarop weer een kans na goed combinatiespel. Berg legt de bal terug met de hak, waarna Viktor Claesson met een lage schuiver probeert de goalie te verschalken. Maar Pickford redt, ook bij de rebound lukt het niet de goalie te passeren.

Maguire komt weer voor het doel van Zweden, maar schiet over het doel. Zweden reageert met Berg, die trapt maar Pickford tikt de bal over zijn doel. Dan is het duel uitgevochten. Het spel sukkelt verder en ook met zes minuten extra tijd komt er niets meer uit Zweden.