Thailand: Jongens in grot in goede gezondheid
04 Jul 2018, 16:37
foto
De groep zit gevangen ongeveer 4 kilometer verwijderd van de ingang. Vier delen van de grotten zijn ondergelopen door zware regen.


Er is een nieuwe video vrijgegeven van de 12 jongens en hun voetbaltrainer die gevangen zitten in een Thaise grot. De jongens zeggen dat ze in goede gezondheid verkeren. Glimlachend en soms lachend stellen ze zich één voor één voor in de beelden die zijn geschoten.

Ze werden maandag gevonden nadat ze negen dagen diep in de grot waren opgesloten door stijgend water. Sindsdien hebben ze voedsel en medische behandeling ontvangen. Maar hun redding kan maanden duren, omdat ze moeten leren duiken of moeten afwachten tot het water verdwijnt. Zorgpunt is wel dat het regenseizoen nog maar net is begonnen. De waterstanden in de Tham Luang-grot zal dus vrijwel zeker blijven stijgen.

De video die op de Facebook-pagina van de Thaise Navy SEAL is geplaatst, toont het team gedrapeerd in foliedekens om ze warm te houden. Verlicht door fakkels en met duikers die naast elkaar zitten, geven ze elk hun naam en de traditionele "wai" -groet, waarbij ze hun handpalmen samenvoegen. Op een rots in de grot is de naam van het voetbalteam en de Navy Unit die betrokken is bij de redding te zien. Twee Navy SEAL-duikers zullen vanaf nu bij de groep ondergronds verblijven.

Redders proberen uit te zoeken hoe ze het beste de jongens in veiligheid kunnen brengen. Functionarissen benadrukken dat ze niet van plan zijn om risico's te nemen met de veiligheid van de jongens. Tijdens een persconferentie zeiden functionarissen dat er op woensdag geen reddingspoging zou worden gedaan, maar dat de omstandigheden perfect waren voor een repetitie.

Er wordt nog steeds water uit het grottencomplex gepompt. Functionarissen hebben gezegd dat ze er zeker van zijn dat ze hebben kunnen voorkomen dat er meer water in de kamer komt waarin de jongens zich bevinden. Noodteams proberen ook een telefoonlijn te installeren zodat de groep met zijn familie kan praten, maar pogingen hiertoe zijn dinsdag mislukt.

Buiten de grot organiseren dokters repetities voor het geval de groep binnenkort naar buiten kan worden uitgebracht. De jongens, tussen 11 en 16 jaar, en hun 25-jarige coach werden op 23 juni vermist. Ze zouden de grot in de noordelijke provincie Chiang Rai zijn binnengegaan toen het droog was. Plotselinge zware regenval heeft daarop de uitgang blokkeerde.

Aangenomen wordt dat de groep in eerste instantie door delen van de grot kon gaan in droge omstandigheden, maar stromend water verstopte de nauwe doorgangen met modder en puin, waardoor het zicht en de toegang werden geblokkeerd. De groep werd uiteindelijk op maandag, negen dagen nadat ze de grotten betraden, door twee Britse reddingsduikers bereikt. De jongens zaten op een rotsplateau op ongeveer 4 km van de opening van de grot.

Het grottencomplex van Tham Luang loopt regelmatig onder water tijdens het regenseizoen, dat duurt tot september of oktober. Meer zware regen kan de waterstanden laten stijgen en de luchtzak bedreigen waar de groep naartoe is gevlucht.
Deskundigen hebben gewaarschuwd dat het nemen van onervaren duikers door de gevaarlijke gangen van modderig water, waarbij er helemaal geen zicht is, zeer riskant zou zijn. Geen van de opgesloten jongens kan zwemmen.

Een deel van de route houdt in dat je door nauwe openingen onder water kruipt. In sommige delen is het te smal om een zuurstoftank te dragen en de uitgangen zijn niet zichtbaar. Voor een kind zou het dus in die omstandigheden gemakkelijk zijn om in paniek te raken. Andere teams kammen nog steeds de berghelling af in de hoop een andere weg naar en uit de grot te vinden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May