WK 2018: Kroaten beschikken over stalen zenuwen
01 Jul 2018, 18:07
Danijel Subasic is de held geworden van Kroatië. Hij heeft maar liefst drie penalty's gestopt op dit WK. (Foto's: Reuters)

Ruim 40.000 aanwezigen in het Nizjni Novgorod stadion waren getuige van de flitsende start van zowel Kroatië als Denemarken bij hun strijd om een plek in de kwartfinale. Mathias Jørgensen maakte in de 58e seconde het snelste doelpunt van dit WK. Mario Mandzukic trok de stand in een mum van tijd weer gelijk in de 4e minuut. Hierna werd er niet meer gescoord en aangezien het evenwicht ook na de verlenging niet verbroken was, moesten strafschoppen de doorslag geven. In de penaltyreeks bleken de Kroaten over stalen zenuwen te beschikken en wonnen uiteindelijk met 3-2.

Reeds in de 58e seconde gaf Mathias Jørgensen zijn land de leiding door de bal via de doelman Danijel Kubasic in het doel te werken: 0-1. De Kroaten kwamen vrijwel meteen weer langszij toen Mario Mandzukic in de 4e minuut dankbaar gebruik maakte van een defensieve blunder van de Denen: 1-1. Wie had gedacht getrakteerd te zullen worden op een doelpuntenfestijn, vergiste zich deerlijk. Christian Eriksen was afgezien van een scoringskans vrijwel onzichtbaar. Ook Luka Modric slaagde er niet in zijn stempel te drukken op de wedstrijd. Ondanks beide partijen doelrijpe kansen creëerden, bleef de stand tot aan de pauze ongewijzigd: 1-1.

Na de rust nam Denemarken het initiatief en had het beste van het spel in handen, maar het verlossende schot bleef uit. De beste Deense kans was voor Eriksen, maar die zat niet goed in de wedstrijd en trapte ongecontroleerd naast. In de 86ste minuut kreeg Kroatië een droomkans, maar de bal werd compleet gemist, waardoor de Denen konden opruimen. In blessuretijd probeerde Ivan Rakitic zijn geluk van buiten het strafschopgebied, maar ook hij was niet secuur. Hierdoor ging ook dit treffen in de verlenging.

Denemarken ging in de eerste helft van de verlenging uitdrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en Lasse Schone kwam het dichtst bij een treffer in de 99ste minuut, maar zag zijn inzet naast het doel verdwijnen. Kroatië kwam zo nu en dan met een aanval opzetten, maar tot een doelpunt kwam het ook niet. Na de eerste verlenging was de stand ongewijzigd: 1-1.

Ook in de tweede verlenging was Denemarken beter, totdat Kroatië kort voor het einde een strafschop toegewezen kreeg. Luka Modric liet in de 116e minuut een gouden kans liggen om zijn ploeg naar de kwartfinales te schieten, maar faalde vanaf de witte stip. Ook na de tweede verlenging bleef de stand in evenwicht, waardoor strafschoppen de doorslag moesten geven.

Er werden aan weerszijden strafschoppen gemist, maar de misser van Christian Eriksen die niet goed in de wedstrijd zat, was tekenend voor Denemarken. Uiteindelijk won Kroatië met 3-2 en gaat door naar de kwartfinale.