Anitri's zingend en dansend naar Jeugdcentrum
01 Jul 2018, 15:47
foto
Zingend en dansend in traditionele kleding trekken de christenen door de straten van Paramaribo centrum, na de kerkdienst in de Grote Stadskerk. (Foto's: René Gompers)


“Gado na wan bun Gado” wordt er uit volle borst gezongen aan de Maagdenstraat. Zingend en dansend, begeleid door een brassband, gekleed in traditionele outfits, trekken de christenen door de straten van Paramaribo centrum. De Anitri's zijn onderweg naar het Jeugdcentrum. Daar wordt zoals gebruikelijk, Keti Koti gevierd door de Evangelische Broedergemeenten in Suriname (EBGS). Gelovigen van andere stromingen en ieder ander is welkom, benadrukt Cheryl van Eer van de organisatie.

De dag van de Anitri's is begonnen met een dienst in de Grote Stadskerk. “De nazaten zijn vrij in de ruimste zin des woords,” merkt dominee Clifton Walker op die de dienst geleid heeft, in gesprek met Starnieuws. “Maar men maakt er niet genoeg gebruik van, of men durft nog niet. Er is nog veel wat de nazaten moeten willen doen om waarlijk vrijheid te ervaren. Maar wij moeten ook waken. We moeten oppassen voor de moderne kolonisatie, moderne onderdrukking, die soms subtiel en haast onzichtbaar opdoemt. We zijn vrij en we moeten nooit nooit weer onderdrukt worden door wie dan ook."

De gelovigen zijn vanaf de kerk in een feestelijke sfeer naar het Jeugdcentrum getrokken. Daar valt er heel wat te doen. De geur van vers eten hangt zwaar in de lucht. Naast de alledaagse barbecue en patat zijn er ook gerechten uit de Krioro kukru verkrijgbaar zoals “a ekte pom, pastei, boyo nanga a viadu, a bee bee met r en spoelen met die gingabiri van oma.” Voor de kinderen zijn er aparte activiteiten. De meeste kinderen zijn gekleed in mini versies van de traditionele kledij. Wanneer Chiefeez, een mascotte van Fernandes, komt aangelopen wordt hij door een groep kinderen ‘gerost’. Ze willen hem aanraken, met hem ‘bossen’ of gewoon groeten en met hem chillen.

“1 juli vieren we elk jaar maar dit jaar hebben we wat kleine toevoegingen,” geeft Van Eer aan. “Vanaf vorig jaar hebben we zaalvoetbal wedstrijden waarbij geestelijke leiders en broeders het met elkaar, of tegen elkaar opnemen. Dit jaar hebben we de minister van Binnenlandse Zaken Mike Noersalim en pastoor Steven Reyme die hun talenten zullen tentoonstellen. Dat belooft wat te worden.” Vandaag worden er op verschillend plekken tegelijk activiteiten gehouden voor de viering of herdenking van 155 jaar afschaffing van de slavernij. In Fort Zeelandia en op het Onafhankelijkheidsplein zullen er grote culturele manifestaties zijn.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May