NPS: Vrije wil belangrijk voor ontwikkeling mens
01 Jul 2018, 15:29
foto
NPS-voorzitter, Gregory Rusland.


155 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname markeert het moment waarop tot slaafgemaakte personen uit het west-Afrikaanse continent vrijkwamen. De Nationale Partij Suriname (NPS) wijst er op dat de vrije wil belangrijk is voor de ontwikkeling van de mens. De partij vraagt bijzondere aandacht voor het feit dat slaven al langer dan 200 jaar vóór de periode van de afschaffing in 1863 voet aan land hadden gezet in Suriname. Ondanks de erbarmelijke omstandigheden waaronder deze groep dwangarbeid moest verrichten, heeft zij zich toch op onder andere de plantages en bij het aanleggen van infrastructuur verdienstelijk gemaakt. Van de plantages die zijn opgebouwd met de inzet van slaven, heeft de Nederlandse economie flink geprofiteerd. Het aandeel van de ontwikkeling voor Suriname was bitter weinig.

Anno deze eeuw is duidelijk dat de strijd van de Afro Surinaamse groep voor haar vrijheid heeft bijgedragen aan de persoonlijke groei en het hebben van een eigen identiteit. Samen met andere bevolkingsgroepen werkt zij aan de natievorming en de verdere opbouw van het land op diverse gebieden.

De NPS waarschuwt weliswaar voor de tekenen van enige vorm van beknotting in een aantal vrijheden en rechten waaronder het recht van vrije meningsuiting en het stakingsrecht. Deze situatie en het feit dat de huidige regering niet in staat is goed financieel economisch beleid te voeren, moeten terstond nagelaten dan wel gecorrigeerd worden.

De partij hekelt voorts het feit dat velen onder de huidige omstandigheden gedwongen worden lange uren te werken om zo brood op tafel te kunnen leggen. De geestelijke marteling vooral bij de groepen in de onderste laag, komt steeds meer tot uitdrukking. Net zoals de slavernij een zwarte bladzijde is geweest in de geschiedenis van Suriname, heeft het land ook in de 20e eeuw onder het huidige regiem enkele pijnlijke momenten gekend.

De NPS wil dat leiders en verantwoordelijken van beleid zich richten op de ontwikkeling van elk individu waarbij de gedachte van emancipatie en groei de leidraad moeten zijn. Intimidatie, rancune, afhankelijkheidsbevordering en manipulatie dienen tot het verleden te behoren. De vrije wil en de vrijheid behoren tot een bijzonder goed van de mens. De NPS blijft strijden voor de vrijheid en het democratische recht van elkeen. Zij wenst de totale samenleving dan ook een bezinningsvolle keti koti dag toe.

Namens de NPS
Dr. Gregory Rusland
voorzitter
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May