WK 2018: Rusland sensationeel naar kwart finale
01 Jul 2018, 13:54
Igor Vladimirovich Akinfeev, de keeper van Rusland, heeft maar liefst twee penalty's van Spanje gestopt. Hij is de onbetwiste held van Rusland geworden. (Foto: Reuters)

Sensatie in Rusland. Spanje is uitgeschakeld na 120 minuten voetbal. De keeper van Rusland, Igor Vladimirovich Akinfeev, is de onbetwiste held geworden van zijn land. Tijdens de penalty shots heeft hij maar liefst twee ballen van Spanje tegengehouden. De penalty's van Jorge Koke en Iago Aspas missen hun doel. Rusland schiet voor de eerste keer in historie door naar de kwart finale. Het doek is gevallen voor 'La Roja' dat het spel heeft gedomineerd, maar niet heeft kunnen scoren. De Spaanse koning Felipe VI heeft de wedstrijd bijgewoond.

Rusland speelt in het begin verdedigend, terwijl de Spanjaarden zo snel mogelijk een doelpunt willen maken. In de elfde minuut probeert aanvoerder Sergio Ramos al vallend de bal in het net te krijgen. Hij wordt geholpen door de Russische verdediger Sergej Ignasjevits (38), die per ongeluk de bal in eigen doel doet belanden. Het is de tiende eigen goal op dit WK. Op het vorige vier jaar geleden, zijn zes 'own goals' genoteerd.

'La Roja' houdt de bal zoveel mogelijk in eigen gelederen. Het stadion leeft op wanneer Aleksandr Golovon een reële kans krijgt om de gelijkmaker te scoren. De bal gaat naast het doel. Met nog vijf minuten te gaan, komt een kopbal van Artem Dzyuba tegen de arm van Gerard Piqué. De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers wijst onverbiddelijk naar de stip en geeft Piqué een gele kaart. Dzyuba knalt de bal prachtig in het doel: 1-1.

Na de rust komt Spanje op het veld met de bedoeling om zo snel mogelijk op voorsprong te komen. De pogingen van Jordi Alba en Ramos bereiken hun doel niet. Andrés Iniesta komt het veld in en David Silva gaat eruit. Er komt echter niet veel verandering in het spel. De Spanjaarden hebben overwicht, maar de doelpunten blijven uit. Spanje tikt de bal rond. Rusland schijnt geen antwoord hierop te hebben. Het blijft relatief rustig voor het doel van Spanje. David de Gea heeft nauwelijks iets te doen. Hoewel Spanje de wedstrijd domineert, lukt het ook Iniesta niet om het leder in het doel te schieten.

De laatste vier minuten blessuretijd gaan in. De beslissing valt niet. De wedstrijd wordt verlengd met 2 x 15 minuten. Spanje doet verwoede pogingen om de bal in het net te krijgen. Verschillende schoten worden op het doel gelost, maar niks wil lukken. Met penalty's wordt de strijd beslecht.