WK 2018: Team Modric gaat voor eigen geschiedenis
01 Jul 2018, 14:28
foto
Luka Modric en zijn teamgenoten hebben voor de eerste keer drie opeenvolgende WK-duels gewonnen. (Foto: Reuters)


Kroatië en Denemarken treffen elkaar vandaag in Nizhny Novgorod Stadium voor een plaats in de kwartfinales. Kroatië heeft nog nooit een wedstrijd gewonnen in een groot toernooi sinds het Duitsland met 3-0 versloeg in de kwartfinales in 1998 in Frankrijk. Luka Modric en co hebben voor de eerste keer drie opeenvolgende WK-duels gewonnen. Denemarken heeft de achtste finales voor de vierde keer op een WK bereikt. Voor de Denen is het hun vijfde WK-toernooi.

Geen van deze teams heeft in het open spel op dit WK een tegendoelpunt toegestaan. Het enige doelpunt dat tegen ze is gescoord komt vanop de stip. Denemarken heeft met wat geluk Groep C doorlopen, vooral in zijn openingsduel met Peru dat het met het kleinste verschil won. Kroatië daarentegen is tot nog toe een van de meest indrukwekkende teams in Rusland.

De Kroaten hebben alle drie wedstrijden in Groep D gewonnen, waaronder een verpletterende 3-0 overwinning tegen Argentinië en een 2-1 overwinning tegen IJsland, die ondanks negen veranderingen in het basisteam werd behaald. Net als Kroatië hoopt Denemarken voor de tweede keer in zijn geschiedenis de kwartfinales te bereiken.

Zijn defensieve aanpak in de remise tegen Frankrijk in zijn laatste groepsspel leidde tot verdeeldheid, maar coach Age Hareide was niet rouwig daarover. Hij wees erop dat hij niet kon vertrouwen op het al geëlimineerde Peru om een resultaat tegen Australië te behalen. Hareide heeft echter een meer avontuurlijke aanpak voor dit spel beloofd. "Het zal absoluut anders zijn tegen Kroatië, we zullen aanvallen," benadrukt de Noor.

De vijf eerdere ontmoetingen hebben twee overwinningen voor elk land opgeleverd en één gelijkspel. De partijen kwamen het laatst samen in een opwarmingswedstrijd voorafgaand aan Euro 2004, waarbij de Kroaten met 2-1 in Kopenhagen wonnen.
De enige vorige ontmoeting bij een groot toernooi was op Euro 1996, toen Kroatië een groepswedstrijd won met 3-0. Davor Suker scoorde tweemaal, terwijl Zvonimir Boban met een bijdroeg aan de overwinning.

Kroatië maakte negen wijzigingen voor zijn laatste wedstrijd en zal de meeste spelers die niet waren ingezet tegen IJsland, opnieuw opstellen. Ivan Rakitic, Dejan Lovren en Mario Mandzukic zullen onder de namen zijn die terugkeren naar het startende basiselftal.

De assistent-coach van Denemarken, Jon Dahl Tomasson, zegt dat William Kvist zou kunnen spelen in de wedstrijd vandaag. De middenvelder doorboorde een long en brak twee ribben in de openingswedstrijd van Denemarken tegen Peru op 16 juni. Winger Yussuf Poulsen is beschikbaar na een schorsing voor één spel tegen Frankrijk.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May