DOE: Vrijheid is een groot goed
01 Jul 2018, 04:38
foto


155 jaar geleden is op deze dag formeel de slavernij afgeschaft. En op deze dag vieren we onze vrijheid. DOE wil op zo een bijzondere dag benadrukken dat wij in een land leven waar vrijheid een groot goed is. We mogen zijn wie we willen, ons geloof belijden in het openbaar en de vrijheid om elkaar bijzondere dagen samen te vieren. Vrijheid is echter niet vanzelfsprekend. Dat is zichtbaar als we naar de wereld kijken waar nog steeds oorlogen worden gevoerd vanwege het geloof. Waar vrouwen niet mogen en kunnen zijn wie ze willen zijn vanwege hun geslacht. Dat kinderen gedwongen worden uitgehuwelijkt vanwege macht. Mannen en vrouwen worden mishandeld verstoten of zelfs gedood omdat ze niet mogen houden van wie ze willen houden. Vrijheid is meer dan fysiek vrij zijn en is niet vanzelfsprekend. DOE wil daarom op deze dag het accent leggen op de vrijheid, een privilege waar onze voorouders voor gevochten hebben.

De trans-Atlantische slavenhandel c.q. de slavernij heeft voor veel ellende gezorgd. De onmenselijke wijze zoals mensen tot slaaf zijn gemaakt en de ellende waaronder zij daarna moesten leven en werken, is in zijn algemeenheid niet onbekend en ervaren wij de effecten hiervan tot vandaag aan de dag. L. Penning schrijft in zijn boek, De vrijmaking der Surinaamse slaven i.v.m het 50 jarig jubileum (1913) van de afschaffing van de slavernij: “ze waren rechteloos en bloedverwantschap werd niet geëerbiedigd, zelfs niet erkend. Deze slavernij was een smaad en ontering, ja een schande voor de Nederlandse staat”.

Zowel in Afrika, met name Ghana, als in Suriname en het Caribisch gebied zijn er enerzijds door de zwarte bevolking, verschillende initiatieven genomen om te komen tot verzoening tussen afstammelingen van de tot slaafgemaakten en afstammelingen op het zwarte continent. Anderzijds is er een aantal landen in de westerse landen ook bereid geweest, “sorry” te zeggen en vergiffenis te vragen voor wat zij een deel van de mensheid hebben aangedaan. Een zaak die precies daar in het midden zit, is de issue van herstelbetalingen c.q. reparatie van schade. DOE kan zich terugvinden in deze initiatieven.

Dat ooit de schade hersteld of gerepareerd kan worden, daarin gelooft DOE evenwel niet. Dit, omdat de wonden van slavernij zo diep zijn geslagen in de ziel van deze mens en die dusdanig is verminkt generaties op generaties, waardoor geld of andere middelen dat niet kunnen wegmaken. Het fysieke van slavernij is duidelijk overgegaan in mentale en moderne slavernij. Zeker als we merken dat anno 2018 onder meer kleine groepen die aan het bewind van een land, organisatie of bedrijf zijn, misbruik maken van hun machtspositie om zichzelf, vrienden en hun familie te verrijken, waarbij de grootste groep wordt uitgebuit/misbruikt. En ook nog dat deze situatie wordt getolereerd, terwijl deze verder de wonden van onze samenlevingen openrijten.

DOE is daarom voorstander van het ontwikkelen van helder inzicht met betrekking tot deze zwarte bladzijden in de geschiedenis. Reparatie en herstel van de berokkende schade middels herstelbetalingen lijkt DOE te kort door de bocht. Begeleiding van de mentaal verminkten, versterking en ontwikkeling van mensen uit deze groep die in een achtergestelde positie verkeren, verdient van beleidsmakers en andere actoren alle aandacht. Deze bewustwording moet leiden tot het maken van juiste keuzen, zowel individueel als collectief. Dan pas zal er sprake zijn van daadwerkelijke en totale bevrijding. Recht en waarheid maken ons waarlijk vrij.

Namens de Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid
Steven Alfaisi
voorzitter
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May