Verbeterde gezondheidszorg binnenland op komst
26 Jun 2018, 21:02
foto


De opleiding tot gezondheidszorg assistent (GzA) wordt opgetrokken naar mbo-niveau, conform de verpleegkundige opleidingen. De formele aanbieding van het vernieuwd concept-GzA-curriculum van de GzA opleiding aan de minister, c.q. het ministerie van Volksgezondheid, vindt woensdag plaats. Het is de bedoeling dat met deze ingreep, de kwaliteit van de geïntegreerde gezondheidszorg in het binnenland zal toenemen.

De GzA zal in teamverband samenwerken met de verpleegkundige en de arts. In het curriculum van de opleiding is ook ICT opgenomen. Het verschil met de oude opleiding zit voornamelijk in het accent op gemeenschapsparticipatie bij gezondheidsbevorderende activiteiten. Er wordt meer aandacht besteed aan de determinanten van gezondheid en de gemeenschappelijke aanpak hiervan met de gemeenschap.

Bij de aanbieding van het vernieuwd concept curriculum, zal de afkorting GzA duidelijk opnieuw gedefinieerd worden als Gezondheidszorg Assistent, GzA; De functionaris die de 1e lijnsgezondheidszorg, inclusief preventie, in het aangewezen dorp op basis van Primary Health Care uitgangspunten uitvoert, en niet slechts assisteert daarbij, meldt de voorlichting van de Medische Zending (MZ).

Het project vernieuwd concept-GzA-curriculum werd met steun van de PAHO uitgevoerd in het kader van ‘The Global Strategy on Human Resources for Health: Workforce 2030’. Deze strategie moet beschikbaarheid, bereikbaarheid van acceptabele gezondheidswerkers garanderen, waarbij er een integratie is tussen sociale en gezondheidszorgdiensten middels een holistische benadering en gericht op de behoefte van de gemeenschap.

De financiële crisis van MZ is wel een uitdaging om het gezondheidszorgsysteem met GzA’s in stand te houden, daar de opleiding niet door het ministerie wordt gefinancierd en de voortgang dus nog op losse schroeven staat. De minister zal antwoord moeten geven hoe verder in het binnenland zorg verstrekt zal worden, zegt de MZ-voorlichting.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May