Presidenten Kovind en Bouterse lovend over band landen
21 Jun 2018, 00:00
foto
De presidenten Ram Nath Kovind en Desi Bouterse bezegelen de verdieping van de band tussen beide landen. (Foto: René Gompers)


Met de komst van president Ram Nath Kovind van India, is de relatie met Suriname uitgediept en nog meer verstevigd. India stelt tientallen miljoenen Amerikaanse dollars beschikbaar voor verschillende projecten in Suriname. Er zijn nieuwe samenwerkingen aangegaan, terwijl bestaande intenser worden. India wil een permanente plek in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en mag blijven rekenen op de steun van Suriname om dat doel te bereiken.

Op het presidentieel paleis zijn er gesprekken gevoerd tussen de delegaties van beide landen. Aan het eind hebben de presidenten Kovind en Desi Bouterse korte toespraken gehouden. Kovind is dieper ingegaan op de gemaakte afspraken en intenties die zijn overeengekomen. Suriname is lid van de International Solar Alliance (ISA), een organisatie die uit meer dan 120 ‘sunshine’ rijke landen bestaat, die als doel heeft om zoveel mogelijk het gebruik van fossiele brandstof tegen te gaan. De ISA is een initiatief van India geweest. Suriname wil de overeenkomst met ISA uitvoeren. “Om de samenwerking met de Alliance te beginnen, gaat India US$ 20 miljoen verstrekken voor de opzet van een zonne-energie project voor 49 dorpen in Suriname,” deelt Kovind mee.

Kovind laat optekenen dat uit een kredietlijn US$ 27,5 miljoen is bestemd voor de aanleg van transmissielijnen op Pikin Saron en 3,5 miljoen voor het onderhoud van Cheetak helikopters. Suriname heeft enkele jaren geleden drie Cheetak helikopters gekocht in India. De laatste tijden zijn de helikopters zeer actief. Ze helpen ook de veiligheid te garanderen van het Indiase staatshoofd van en naar de Johan Adolf Pengel luchthaven. Kovind geeft aan dat er ook fondsen beschikbaar zijn voor een ‘craft market’ in de Palmentuin en voor computeronderwijs. India gaat nu jaarlijks 50 in plaats van 40 studiebeurzen beschikbaar stellen voor Surinamers.

Er zijn intentieverklaringen getekend om een Centre for Excellence in Information Technology op te zetten, voor steun en uitdiepen van samenwerkingen bij verkiezingen, archieven en diplomatieke zaken. Er is overeengekomen dat de landen elkaars traditionele geneeswijzen gaan promoten. Om dit kracht bij te zetten is bij het monument van Baba en Mai een Arjuna boom geplant. De boom is meegenomen uit India en is een gift van Kovind. De boom staat bekend om vele geneeskrachtige eigenschappen. Suriname en India gaan elkaar ook ondersteunen in de strijd tegen terrorisme, deelt Kovind mee.

“President Desi Bouterse en ik hebben de internationale Suriname-India partnerschap uitvoerig besproken,” geeft Kovind aan. “De president heeft de verdere steun van Suriname betuigd in het streven van India om een permanent lid te zijn van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.” De VN Veiligheidsraad bestaat uit 15 leden, waarvan 5 permanent zijn. De permanente leden, de Verenigde Staten, Frankrijk, Rusland, Engeland en China hebben vetorecht. India is al veertien jaren lid van de Veiligheidsraad en heeft ambities voor een permanente zetel. Er wordt zwaar gelobbyd om dit doel te bereiken.

Kovind is Bouterse dankbaar voor het beschikbaar stellen van land aan de Jagernath Lachmonstraat, waarop een nieuw Indiaas cultureel centrum komt te staan. De ‘ground breaking’ ceremonie vindt vanochtend plaats voordat Kovind vertrekt. Bouterse is blij met de steun van India en is ervan overtuigd dat het zal bijdragen aan een positieve ontwikkeling van het land. “Ik ben er trots op dat ik de kans heb gehad om gastheer te zijn van een permanente Zuid-Zuid partner en dat we hem en zijn delegatie de rijke cultuur van dit land hebben laten ervaren,” zegt Bouterse. Kovind en Bouterse zullen straks in de ochtenduren deelnemen aan yoga oefeningen bij de Kamer van Koophandel & Fabrieken. Het is Internationale Yoga dag.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May