Ied-ul-Fitr feest, een feest vol glorie
15 Jun 2018, 00:43
foto


Assalamo alaikum warahmatullahi wa barakatuhu.
Moge de vrede en de zegeningen van de Almachtige op u allen rusten.


De maand Ramadan komt tot einde en wordt opgevolgd door de Islamitische maand Shawwaal. Op de eerste dag van de maand Shawwaal wordt wereldwijd het Ied-ul-Fitr feest gevierd, een feest vol glorie. Het Arabisch woord Ied betekent zulk een vreugde of blijdschap die steeds terugkeert.

Ied is voor moslims een spirituele aangelegenheid. Het is een blijdschap waarbij moslims zich mooi en sierlijk aankleden, heerlijk voedsel of lekkernijen bereiden en nuttigen, elkaar bezoeken, ontmoeten, omhelzen en begroeten. Daarnaast bedanken ze God voor al Zijn gunsten door het verrichten van het Iedgebed. Deze laatste is het belangrijkste: Allah verheerlijken en bedanken voor alles dat Hij aan de moslims in staat heeft gesteld om een maand lang te vasten, extra offers te brengen, goede daden te verrichten, de medemens te gedenken en hun behulpzaam te zijn. Vooral aan de armen, wezen, behoeftigen, zieken en reizigers.

In een overleveringen zegt Hazrat Umme Atiya dat de Heilige Profeet Mohammad (vrede zij met hem) zijn volgelingen bevel om op de Ieddag voor het Iedgebed naar de gebedsplaats te gaan. Iedere man, vrouw, kind, oudere en jongere moest voor het Iedgebed gaan. De Heilige Profeet (vrede zij met hem) zei eveneens dat indien een vrouw in haar maandelijkse periode bevond, dan moest zij wel naar de gebedsplaats gaan, doch niet deelnemen aan het Iedgebed. Zij moest dan wel participeren in de smeekbede.

Verder instrueerde de profeet dat indien een vrouw geen hoofddoek mocht hebben, zij dan een bij haar vriendin moest lenen om toch te kunnen gaan voor het Iedgebed. De Heilige Profeet (vrede zij met hem) instrueerde zijn volgelingen verder om op Ieddag speciale aandacht te besteden aan fysieke reinheid. Hij zelf baadde, poetste zijn tanden, zette wat parfum, droeg nieuwe kleding en ging dan naar de Ied-ghah, de plaats alwaar het Iedgebed zou worden verricht. Op de Ieddag placht de Heilige Profeet ‘s morgens dadels te nuttigen alvorens hij voor het Iedgebed ging. Hij beval zijn volgelingen ook om Allah flink te loven en te prijzen gedurende de Ieddag door takbiers op te zeggen. Een beroep wordt gedaan aan de moslims om de voormelde aspecten voor ogen te houden en de Ied-ul-Fitr op de juiste wijze te vieren.

Namens de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname wordt aan de gehele Surinaamse bevolking in het algemeen, en in het bijzonder aan de moslims een gezegende Ied-ul-Fitr toegewenst.

Moge Allah ons allen in staat stellen om de Ied-ul-Fitr op de juiste en voortreffelijke wijze te vieren met inachtneming van de Sunnah (praktijk) van de Heilige Profeet Mohammad (vrede zij met hem).
Ied Mubarak!

Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname
Ephraimszegenweg 67
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May