Noord-Koreaanse leider arriveert in Singapore
10 Jun 2018, 08:30
foto
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is in Singapore aangekomen voor de top met de Amerikaanse president, Donald Trump. (Foto:Singapore/Moci)


Kim Jong-un kwam vooruit op de Amerikaanse president Donald Trump
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is in Singapore aangekomen voor een geplande top met de Amerikaanse president Donald Trump. De vergadering - de eerste tussen een leider uit het noorden en een zittende president van de VS - vindt dinsdag plaats.


Trump beschrijft de ontmoeting als een "éénmalig kans" voor vrede en zei dat de twee zich op "onbekend terrein" bevinden. President Trump arriveert later vandaag in Singapore. De VS hoopt dat de top een begin zal maken met een proces waarbij Kim uiteindelijk kernwapens zal uitbannen.

De twee leiders hebben de afgelopen anderhalf jaar een buitengewone knipperlicht relatie gehad, waarbij ze beledigingen naar elkaar smeten en met oorlog dreigden voordat ze abrupt van koers veranderden en op weg gingen naar een persoonlijke ontmoeting. Beide leiders zullen vóór hun top de premier van Singapore, Hsien Loong, ontmoeten.

Het eerste ambtsjaar van Trump werd gekenmerkt door bittere uitwisselingen met Kim, terwijl Noord-Korea verschillende ballistische raketproeven uitvoerde in weerwil van internationale waarschuwingen. De Amerikaanse president zwoer om 'vuur en woede' los te laten als Pyongyang de VS bleef bedreigen. Hij verwees ook naar Kim als "kleine raketman". In reactie daarop noemde Kim hem "mentaal gestoord" en een "sufferd".
Ondanks de enorme druk die het Witte Huis legde, bleef het Noorden uitdagend en voerde het in september 2017zijn zesde nucleaire test uit. Kort daarna verklaarde Kim dat zijn land zijn missie had bereikt om een nucleaire staat te worden, met raketten die de VS konden bereiken.

Begin 2018 begon Noord-Korea echter pogingen om de betrekkingen met Zuid-Korea te verbeteren door een team en afgevaardigden naar de Olympische Winterspelen in Pyeongchang te sturen. In maart verraste Trump de wereld door een uitnodiging van Kim te accepteren - gedaan via Seoul – voor een persoonlijke ontmoeting.

Sindsdien is het pad naar de top moeilijk geweest, met Trump die op een gegeven moment de top afblies. Maar na wat diplomatiek klauteren, zullen de twee leiders nu samen gaan zitten.

Singapore is het derde land dat Kim heeft bezocht sinds hij in 2011 leider werd. Hij maakte zijn eerste reis naar het buitenland als leider naar China in maart en in april werd hij de eerste Noord-Koreaanse leider die voet aan wal zette in Zuid-Korea toen hij de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in ontmoette in Panmunjom aan hun gemeenschappelijke grens.

De VS wil dat Noord-Korea zich van zijn nucleaire wapens ontdoet op een onomkeerbare manier die internationaal kan worden geverifieerd. Alleen als stappen in die richting worden gezet, zal het 'verlichting' krijgen van de greep van VN-sancties, zei de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis onlangs. Maar dit betekent niet dat de VS een finale deal verwacht in Singapore. President Trump heeft het beschreven als een "om je te leren kennen-situatie" en zei: "Het zal een proces worden."

Analisten zeggen dat Kim, door het winnen van het prestige van een ontmoeting met de machtigste leider ter wereld, al een overwinning heeft behaald. Ze vragen zich ook af waarom hij zijn nucleaire wapens zou opgeven nadat zo hard heeft doorgedrukt om ze te krijgen. Sommigen zeggen dat hij het nooit zou doen, tenzij iedereen op het Koreaanse schiereiland ook ontwapend is, inclusief de VS.

Kim heeft echter ook gezegd dat hij zich nu wil concentreren op het opbouwen van de Noord-Koreaanse economie - en wil daarom sancties opheffen en internationale investeringen. De vraag is welke concessies hij bereid is te doen en of hij zich aan beloften zal houden. De toezeggingen om het nucleaire programma te schrappen zijn eerder gemaakt door zijn voorgangers.

Het is moeilijk te zeggen wat de top zal brengen. Maar Trump heeft aangegeven dat ze een overeenkomst zouden kunnen tekenen om de Koreaanse oorlog, die in 1953 in een wapenstilstand eindigde, formeel te beëindigen. Dat zou waarschijnlijk "het makkelijke gedeelte" zijn, zei hij. De Amerikaanse president heeft ook gezegd dat als hij denkt dat het slecht gaat, hij de vergadering zal verlaten, maar als het goed gaat, kan Kim een uitnodiging voor het Witte Huis ontvangen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, die de afgelopen maanden Kim twee keer heeft ontmoet, zei dat hij geloofde dat hij "bereid is te denucleariseren" en "grote en gedurfde" veranderingen wil goedkeuren. Maar de Noord-Koreanen hebben niet veel weggegeven over hun positie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May