Guatemala: Zoektocht duurt voor na dodelijke eruptie
05 Jun 2018, 10:17
foto
Een luchtfoto van de nasleep van de eruptie van vulkaan Fuego in Escuintla, Guatemala. (Foto's: Reuters)


Twee dagen na de dodelijke eruptie van vulkaan Fuego in Guatemala helpen soldaten brandweerlieden om naar vermiste mensen. De gruwelijke vulkaanuitbarsting van zondag heeft met stortregens van oververhitte rotsen, as en modder dorpen verwoest. Het officiële dodental is volgens de autoriteiten gestegen tot 69.

Duizenden mensen worden ondergebracht in tijdelijke onderkomens. Volcanologen melden dat de uitbarsting, die as tot 10 km de lucht in stuurde, voor het moment voorbij is. "Het is duidelijk dat de energie van de vulkaan is afgenomen en de neiging ervan is om verder af te nemen, dat wil zeggen dat er geen uitbarsting zal zijn in de komende paar dagen," zei het hoofd van Guatamala's Nationaal Instituut voor Seismologie, Eddy Sanchez.

De uitbarsting veroorzaakte pyroclastische stromen - snel bewegende mengsels van zeer heet gas en vulkanische materie - die afdaalden langs de hellingen en gemeenschappen zoals El Rodeo en San Miguel Los Lotes overspoelden.

Eufemia Garcia uit Los Lotes beschreef hoe ze ternauwernood ontsnapte aan de vulkanische materie terwijl ze door een steeg liep om naar de winkels te gaan. Hoewel ze twee van haar kinderen levend had gevonden, was ze nog steeds op zoek naar twee dochters en een zoon en een kleinzoon, evenals haar uitgebreide familie. "Ik wil niet weg, maar wil terug en er is niets dat ik kan doen om mijn familie te redden," zei ze.

Efrain Gonzalez, die samen met zijn vrouw en een jaar oude dochter uit El Rodeo vluchtte, zei dat hij zijn twee oudere kinderen van vier en tien jaar oud, had moeten achterlaten in het ouderlijk huis. Ook de lokale inwoner Ricardo Reyes werd gedwongen zijn huis te verlaten: "Het enige dat we konden doen, was met mijn familie rennen en we lieten onze bezittingen thuis. Nu al het gevaar voorbij is, ben ik gaan kijken hoe ons huis was ... alles is een ramp."

Brandweerman Rudy Chavez beschreef hoe hij in de getroffen gebieden zocht naar overlevenden en ook naar degenen die waren gestorven. "We stonden op het punt het gebied te evacueren toen we een heel gezin in een huis vonden," zei hij. "We werkten eraan om hun lichamen uit het huis te verwijderen. Iemand alarmeerde dat het gebied erg gevaarlijk was en we evacueerden maar God zij dank hebben we ons doel de lichamen van die mensen te bergen, voltooid."

Jorge Luis Altuve, deel van de bergreddingsbrigade in Guatemala, vertelde de BBC hoe hij en zijn collega's op de berg waren geweest op zoek naar een vermiste persoon toen ze zich realiseerden dat de activiteit van de vulkaan plotseling was toegenomen. Hij hoorde iets op zijn veiligheidshelm slaan en besefte dat het geen regen was die viel, maar stenen. "We waren al met onze afdaling begonnen ... toen de aswolk ons bereikte en de dag in de nacht veranderde. Van daglicht werd het ineens zo donker als tien uur ‘s avonds," zei hij.

Volcanoloog Janine Krippner vertelde de BBC dat mensen het risico van pyroclastische stromingen en vulkanische modderstromen, die bekend staan als lahars, niet mogen onderschatten. "Fuego is een zeer actieve vulkaan die behoorlijk wat los vulkanisch materiaal heeft afgezet en zich ook in een regenachtig gebied bevindt, dus wanneer zware regenval de vulkaan raakt zal die de afzettingen wegspoelen in deze modderstromen die veel puin en steen hebben. Ze zijn ook extreem gevaarlijk en dodelijk."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May