NDP: Onmiskenbare bijdrage Hindostanen ontwikkeling land
05 Jun 2018, 11:22
foto


Van India naar Suriname, een reis over zee onder zeer erbarmelijke omstandigheden om aan te komen in het beloofde land, het land van van melk en honing, het land van Sri Ram. Misleid en gelonkt met allerlei beloften en daardoor bereid de om het eigen land te verlaten in de zoektocht naar een beter bestaan, kwamen onze Hindostaanse voorouders 145 jaren terug naar Suriname. Al gauw bleken de mooie beloften loos te zijn, want de immigranten moesten onder mensonterende omstandigheden zwoegen op de plantages van de blanke plantagehouders.

Van allen die de gelegenheid kregen weer terug te gaan naar India, heeft een groot deel gekozen om het Surinaams grondgebied te omhelzen als eigen land.
In de 145 jaren heeft de Hindostaanse bevolkingsgroep zich uit een tweede- en derderangs positie opgewerkt tot volwaardige en gelijkwaardige burgers van ons land. Heden ten dage is er geen branche bekend waar de Hindostaan geen bijdrage levert. Ze zitten in elke denkbare sector. Ook is het binnen het Caribisch gebied een unicum dat de taal (Bhojpuri) waarmee ze naar Suriname kwamen voor het overgrote deel in tact is gebleven en als Sarnami dagelijks wordt gebruikt.

Het in stand houden van de cultuur, tradities, gebruiken en gewoonten wordt van generatie op generatie overgedragen en is in de meeste gevallen niet onderhevig geweest aan de tand des tijds. De Hindostaanse cultuur is in alle opzichten een verrijkend onderdeel van de Surinaamse cultuur. Iedereen heeft bijvoorbeeld wel eens een hindoe huwelijk meegemaakt en genoten van het dagenlang feesten. Het hindoe huwelijk is volgens de schrijfster van het boek Kanya Daan, in haast exacte vorm in stand gebleven al millennia lang. Het wordt voltrokken op de wijze zoals het in de Vedische geschriften bijkans tweeduizend jaar al opgetekend staat. Voorwaar een bijzonderheid.

Bij 145 jaar Hindostaanse immigratie feliciteren wij onze Hindostaanse broeders en zusters en danken wij hen voor hun onmiskenbare bijdrage en de verrijking die ze brachten voor Suriname.
A prevasi divas ki badhaai.
Dheer Sara Pyaar.

De Nationale Democratische Partij
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May