Diversiteit bij Ápravási Milan 2018
02 Jun 2018, 12:20
foto
Creativiteit op de Ápravási Milan 2018; met groenten is landbouwtentoonstelling 2018 uitgebeeld. (Foto's: René Gompers)


Vijf dagen lang shows, lekker eten, cultuur, landbouw, kunst, wedstrijden, zaken doen, fysieke en mentale gezondheidszorg uit de Hindostaanse gemeenschap in de Anthony Nesty Sporthal (ANS). Vicepresident Ashwin Adhin en minister Lehkram Soerdjan, van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben gisteren, vrijdag, de Ápravási Milan 2018 geopend. De grootse beurs is in verband met 145 jaar Hindostaanse immigratie georganiseerd.

Na de opening zijn 145 personen uit de Hindostaanse gemeenschap gehuldigd voor “hun onbaatzuchtige verdiensten.” Adhin is als eerst gehuldigd. Hij was zichtbaar verrast. “Als ik het van tevoren wist, had ik het misschien niet geaccepteerd want ik heb niet alleen het werk verzet,” merkt hij op. Hij noemt een aantal namen die mogelijk hebben gemaakt dat hij bepaalde doelen heeft bereikt. “Voor hen neem ik dit in ontvangst,” sloot hij af.

De Ápravási Milan is georganiseerd door OHM, Lions, LVV en de Culturele Unie Suriname. Op het terrein van de ANS worden tuin- en landbouwproducten tentoongesteld. Die zijn uiteraard ook te koop evenals snuisterijen, luxe auto’s, culinaire hoogstandjes en andere producten. Een deel van de hal is als expo ruimte ingericht. In een andere ruimte kan je terecht voor cosmetica, lichamelijke en mentale verzorging. De hal zelf zal dienen voor shows zoals de miss Hindostani Pageant, Sarnámi Fashion Diner Gala Show en een muziekfestival.

Op de grote dag, 5 juni, zullen 400 kinderen een aantal liederen ten gehore brengen, deelt Radjen Baldew, voorzitter van OHM mee. Dat is ook één van de hoogtepunten op deze beurs. “Onze voorouders hebben een aantal liederen meegebracht. Ze hebben hier ook strijdliederen gemaakt waar het groter geheel niet van op de hoogte is. De kinderen zullen een aantal presenteren.” De beurs is één van de tientallen activiteiten die in verschillende districten door verschillende organisaties worden georganiseerd om 145 jaar Hindostaanse immigratie te herdenken. Op 5 juni zal er ook traditionele optocht gehouden worden en zal president Desi Bouterse 28 personen decoreren.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May