Veilig paspoort gegarandeerd na verwijderen 2D barcode
01 Jun 2018, 10:13
foto


Het verwijderen van de 2D barcode - ook bekend als de streepjescode - betekent niet dat het Surinaamse Caricompaspoort minder veilig is geworden. Het is een additioneel veiligheidskenmerk, dat een land kan plaatsen, zegt Herel Bodeutsch, hoofd van de afdeling Paspoorten van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB).

Volgens nieuwe instructies vanuit de International Civil Aviation Organisation (ICAO) mag de 2D barcode niet meer worden geplaatst op de houderpagina in de Surinaamse paspoorten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, met name het onder hem ressorterende CBB, is belast met de uitgifte van het Surinaamse Caricompaspoort. De personalisering en uitgifte hiervan is gehouden aan internationale regelgeving vanuit de ICAO. Deze organisatie is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties en heeft als doel regelgeving voor de burgerluchtvaart en reisdocumenten vast te stellen. Ook ziet de ICAO erop toe dat de regelgeving wordt nageleefd voor een veilige, efficiënte, duurzame, economisch en milieuverantwoorde burgerluchtvaartsector.

Niet helemaal verboden
De 2D barcode is niet helemaal verboden; het is alleen op de houderspagina verboden. Deze pagina is dus waar de persoonsgegevens en foto’s staan. De 2D barcode zou in principe dus wel kunnen worden geplaatst op een andere pagina, legt Bodeutsch uit. Er zijn ook andere aanpassingen gepleegd. Zo is de plaats van de handtekening van de paspoorthouder gewijzigd. Die was onder de foto, maar is nu links onder de plaats van uitgifte. Voorts is de 'ghost image' nu in kleur. Bij de vorige paspoorten is de 'ghost image' aan de rechter bovenkant geplaatst. Dat was vroeger zwart-wit. Nu is het dus een kleurenprint.

Upgraden software kostbaar
De nieuwe instructies vanuit de ICAO zijn in 2015 doorgegeven. Maar lidlanden hebben de ruimte gekregen om deze stapsgewijs door te voeren. Er gaan verschillende werkzaamheden hieraan vooraf, waaronder het upgraden van software. Het upgraden van die software heeft Suriname veel gekost, maar kan volgens Bodeutsch nu eindelijk worden doorgevoerd. Vanaf 1 mei 2018 worden de Surinaamse Caricompaspoorten volgens de nieuwe instructies geprint.

Geldige paspoorten met barcode
Paspoorten die de barcode nog op de houderspagina hebben, zijn geldig tot de aangegeven vervaldatum in het paspoort. Dat wil zeggen dat houders van deze paspoorten, die tot de vervaldatum kunnen gebruiken. Bij aanvraag van een nieuw paspoort wordt deze gemaakt zonder de barcode op de houderspagina. Bodeutsch drukt paspoorthouders op het hart om voorzichtig met het document om te gaan, het goed te bewaren en de geldigheidsduur goed in de gaten te houden. Dit geldt vooral voor personen die gaan reizen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May