Brazilië: Nieuwe slag regering, oliearbeiders staken
30 May 2018, 22:24
foto
Mensen wachten in de rij om hun containers met brandstof te vullen bij een tankstation in de buitenwijken van Brasilia, Brazilië. (Foto's: Reuters)


De onrust in de oliesector in Brazilië blijft aanhouden. Nadat de vrachtwagenchauffeurs meer dan een week geleden de snelwegen blokkeerden, zijn de Braziliaanse oliearbeiders vandaag begonnen met een 72 uurs staking. Het is een nieuwe klap voor president Michel Temer na een nationaal protest van vrachtwagenchauffeurs die de grootste economie van Latijns-Amerika hebben lam gelegd.

De staking is de nieuwste uitdaging voor de door de staat geleide oliefabrikant Petroleo Brasileiro SA, waarvan de aandelen sinds 16 mei met bijna 30 procent zijn gekrompen. Dit, als gevolg van de vrees dat politieke inmenging meer beleggersgericht beleid zou indammen.

Persbureau Reuters meldde dinsdag laat, dat Temer overwoog om een marktconform prijsbeleid voor brandstofprijzen bij Petrobras te herzien, wat zou kunnen leiden tot het wegtrekken van nog meer beleggers. De hoogste arbeidsrechtbank in Brazilië heeft de oliestaking dinsdag illegaal verklaard, maar de FUP, de grootste vakbond voor oliearbeiders in Brazilië, zei dat het niet op de hoogte was van de uitspraak en doorgaat met de actie.

Petrobras, zoals het bedrijf bekend is, zegt dat elke verstoring geen onmiddellijke grote impact zou hebben op de productie of algemene operaties. Volgens een bron dichtbij het bedrijf, heeft Petrobras een aanzienlijke voorraad brandstof bij de hand, vooral omdat een truckersstaking van 10 dagen heeft voorkomen dat aanzienlijke hoeveelheden brandstof de raffinaderijen hebben verlaten.

De staking heeft echter de golf van de onderbrekingen doen toenemen en de protesten verspreiden zich naar meer sectoren, omdat Brazilianen gefrustreerd zijn door de impopulaire regering en een ongelijk economisch herstel.

De FUP zei woensdag dat werknemers van acht raffinaderijen niet op het werk zijn verschenen. Het gaat om raffinaderijen van Manaus in de Amazone tot Rio de Janeiro in het zuidoosten. Ze zijn ook weggelopen van het werk bij fabrieken die smeermiddelen, stikstof en schaliegas verwerken, evenals in de havens van Suape en Paranaguá.

"De eerste informatie wijst erop dat de werknemers zich op verschillende locaties aan de staking hebben gehouden," zei FUP in een verklaring vandaag. "De beweging gaat door tot de ochtend, wanneer er opstoppingen worden verwacht bij andere Petrobras-afdelingen."

Petrobras had dinsdag, samen met het kantoor van de advocaat van de federale regering, de hoogste arbeidsrechtbank van het land gevraagd, om te beslissen dat elke oliestaking illegaal zou zijn, omdat het argument voornamelijk om politieke en niet om arbeidsgerelateerde redenen zou worden uitgevoerd.

Vakbonden die olie-arbeiders vertegenwoordigen, zeiden dat ze het ontslag van Chief Executive Pedro Parente eisten. Ze willen ook de stopzetting van een marktgericht brandstofprijsbeleid en andere veranderingen bij Petrobras sinds Temer in 2016 de macht greep.

Naast turbulentie bij Petrobras zei de firma woensdag dat bestuurslid José Alberto de Paula Torres Lima was afgetreden, onder vermelding van "persoonlijke redenen." Hij was een van de drie bestuursleden die door een extern bureau werd aangeworven en in april werd toegevoegd aan de raad in een poging om zijn onafhankelijkheid te vestigen. Petrobras reageerde niet meteen op vragen over zijn vertrek.

Een afzonderlijk 10-daags truckerprotest tegen dieselprijsstijgingen, heeft de wegen verlaten gelaten en de grote steden opgezadeld met tekorten aan voedsel, benzine en medische benodigdheden, ondanks een aanzienlijke versoepeling op dinsdagavond.
Ambtenaren waarschuwden dat het dagen zou duren om de aanvoerlijnen te herstellen die verstoord waren door de verlammende actie, die op haar hoogtepunt meer dan 1.000 wegversperringen op snelwegen over het hele land zag.

De politieke situatie van Temer is zo onstabiel geworden dat Brazilië in oktober algemene verkiezingen houdt. Temer werd gedwongen de zorgen weg te nemen dat een staatsgreep zijn regering ten val zou kunnen brengen. "Er is geen enkele kans op militair ingrijpen," vertelde Temer aan een kleine groep journalisten op een investeringsconferentie in Sao Paulo. "Wat ik zie is een afwijzing zowel bij het ministerie van Defensie als bij de strijdkrachten voor elke vorm van militaire interventie."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May